Premierul Victor Ponta a insistat pentru alocarea unei sume, în noul PNDR, pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Daniel Constantin i-a îndeplinit dorința. Ministrul Agriculturii a mai pregătit bani pentru zona montană și pentru fermele de familie.
Din acest an, avem o sumă alocată separat pentru zona montană. De ce spun acest lucru? Pentru că în zona montană nu există, din păcate, toate criteriile de competiție cu zona de câmpie, dacă vorbim despre producția vegetală. Tocmai de aceea am vrut să avem o alocare financiară diferită. Să ne asigurăm că cei 41 de milioane de euro se duc în zona montană, exact acolo unde este nevoie. De asemenea, în perioada următoare, după ce se vor face toate demersurile ,putem să avem o alocare separată și pentru Delta Dunării. Este la solicitarea primului ministru și ne angajăm să respectăm această promisiune și să avem o sumă și pentru acea zonă catalogată ca ITI.
Mulțumesc că ați fost generoși și ați alocat ceva și pentru ITI, Delta Dunării, 170 de milioane de euro. Până la miliardul de euro, de care are nevoie această zonă, mai este. Puteați să fiți puțin mai darnici, mai puteați. Important este acum ca acești bani să ajungă cât mai repede către fermieri și către cei care au nevoie, i-a răspuns premierul lui Daniel Constantin.
ITI sau Investiții Teritoriale Integrate este un program de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, desfășurat în perioada 2014-2020 și a cărui strategie este creionată de Ministerul Dezvoltării Regionale.
Ministrul Agriculturii a mai pregătit o sumă, la capitolul investiții distincte, care este destinată fermelor de familie. Ferma de tip familial este un concept pe care l-am început în 2012 și pe care vrem să-l dezvoltăm. Dincolo de faptul că va beneficia de proiecte tip, această categorie va avea o alocare financiară separată de 21 de milioane de euro și nu va intra în competiție cu fermele mari.