Într-o discuţie purtată cu inginerul agronom Adrian Mocanu, un fermier de top din rândul producătorilor agricoli prahoveni, am aflat câteva dintre îngrijorările fermierilor.
“Cel mai tare ne îngrijorează preţurile, nici nu ştim încotro s-o luăm, nu vedeţi cum s-a dus preţul grâului? Se vinde cu 65 de bani kilogramul şi chiar mai jos; dacă ai grâu pe stoc, îl dai cu 63-60 bani/kg. Eu l-am vândut la începutul anului cu 0,68 lei/kg”, ne-a declarat liderul prahovean al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice, fermier ce exploatează peste 1.000 hectare de teren în zona Dumbrava.
„Stai cu ochii la subvenţie!”
În opinia fermierului, preţurile care vor veni produc destulă temere şi îngrijorare de-a binelea. „Se vehiculează în piaţă 0,55 lei/kg la grâu; faceţi socoteala: la o producţie medie de până la cinci tone, mai dai jos din ea vreo 700 kg, rămân vreo 4.000 kg, înmulţit cu 55 de bani, fac 2.200 lei şi tu cheltuieşti 2.500 lei/ha la grâu. Deci stai cu ochii la subvenţie! Întârzierea asta la plată a subvenţiei, care este artificială, dă măsura incompetenţei Ministerului Agriculturii, a APIA şi acestora care au venit la guvernare ca să mai repare ce au făcut ăilalţi”, concluzionează fermierul.
Pentru Adrian Mocanu, previziunile anului agricol nu sunt bune deloc, furnizorii de inputuri au urcat cu 2-3 la sută preţul seminţelor. „Avem un pic de noroc că s-a mai ieftinit motorina. Însă, în general, anul se arată prost din punct de vedere al preţurilor. Au venit traderii să semnăm contracte futures la rapiţă la 315 euro tona, când anul trecut a plecat cu 335 euro pe tonă şi a ajuns până la 400 euro. Şi la floarea-soarelui preţurile se arată a fi mici! E un semnal deloc încurajator, deloc liniştitor!”, a opinat preşedintele APCTP Prahova.
Acesta a continuat: „La o fermă agricolă, profitabilitatea este undeva la 10-15 procente; dacă preţurile se dau înapoi, unde ajungem? Faţă de un 0,7 lei/kg - preţ normal la grâu, îl fac 0,55, asta înseamnă 20% mai puţin, şi eu în general am profit de 15%. Deci, e clar că sunt în pierdere! Nu mai dormim noaptea!”
De ce zootehnia e într-o dificultate şi mai mare, afli citind revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2016!