În ultimele două săptămâni, bursa din Paris a înregistrat fluctuaţii în ceea ce priveşte preţul grâului. Acest lucru ar putea fi interpretat ca o tendinţă pozitivă, contracarând presiunea pe care o exercită stocurile mari şi suprafeţele semănate asupra preţurilor.
Actorii de pe piaţa grâului sunt ocupaţi cu epuizarea stocurilor din vechea recoltă. Oferta de grâu rămâne însă slabă. Muncile câmpului au prioritate, cu atât mai mult cu cât preţul nu corespunde aşteptărilor agricultorilor.
Matif: Grâul de mai se vinde cu 155,25 euro/tonă
Preţul grâului de calitatea B (cu un conţinut proteic de 12%) din nordul Germaniei este de 144 euro/tonă, pentru grâul de calitatea B (conţinut proteic 11,5 %) este de 139 de euro/tonă, iar grâul de tip A (13%) se vinde cu 146 euro/tonă. La bursa Matif, preţurile au scăzut miercuri după-amiaza pentru toate tipurile de grâu. Grâul de mai s-a tranzacţionat cu 155,25 euro/tonă (-1,25 euro), iar recolta nouă cu 164 euro/tonă (-1,25 euro).
CBOT: Tranzacţii cu 152,60 euro/tonă
Pe lângă exporturi, cele mai mari impulsuri vin dinspre piaţa din SUA. Prognozele de secetă în principalele regiuni de cultivare a grâului din SUA au propulsat piaţa, acum însă se prevăd alte condiţii meteorologice şi astfel se schimbă şi preţurile la bursa CBOT din Chicago. Bursa americană a înregistrat pierderi miercuri dimineaţa. Grâul de mai s-a tranzacţionat cu 152,60 euro/tonă (-1,42 euro), iar cel de septembrie cu 156,90 euro/tonă (-1,24 euro).
Prognoza meteo anunţă precipitaţii în zonele cultivate din sudul SUA, ceea ce îi bucură pe agricultori. Aceştia nu îşi mai fac griji cu privire la scăderea producţiei şi a calităţii grâului, însă acest lucru va avea ca efect scăderea preţurile la bursă.
În Germania, dar şi în ţările vecine, suprafeţele semănate arată bine. Preţul pentru noua recoltă depinde, în mare, de un factor imprevizibil, şi anume de condiţiile meteorologice.
sursa: agrarticker.de