Cotaţiile futures la grâu pe bursa Euronext de la Paris au scăzut marţi, 9 februarie 2016, pentru a zecea zi consecutiv, ceea ce a dus preţurile la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.
Scăderea preţului grâului se produce pe fondul îngrijorărilor legate de cererea redusă, după ce Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, nu a reuşit să cumpere grâu la ultimele două licitaţii organizate la începutul lunii februarie, informează Bloomberg, citată de Agerpres.
Traderii sunt îngrijoraţi că Uniunea Europeană va avea probleme privind vânzarea recoltei de grâu din 2015, în condiţiile în care exporturile UE sunt cu 15% mai mici decât nivelul înregistrat în sezonul trecut. Există un fel de panică la vânzare. Fermierii şi cooperativele vând de teamă că preţurile vor continua să scadă, a declarat Pierre Tronc, broker la Aurel BGC.
Cotaţiile futures se apropie de preţurile de pe piaţa fizică
Avem în continuare foarte mult grâu de vândut, a mai spus Pierre Tronc. Acesta a adăugat că odată cu scăderea preţurilor, cotaţiile futures se apropie de activitatea de pe piaţa fizică, ceea ce aduce cele două pieţe la nivel de paritate.
Marţi, 9 februarie 2016, cotaţiile futures la grâu cu livrare în luna martie 2016 au scăzut cu 0,7%, până la 152,25 euro/tonă, cel mai redus preţ înregistrat după luna iulie 2010. De asemenea, preţurile la grâu la bursa Euronext au scăzut timp de zece zile consecutive, cea mai lungă perioadă de scăderi înregistrată după 2011.
De asemenea, Pierre Tronc susţine că Algeria, al doilea mare cumpărător de grâu din Africa, a cumpărat, pe 3 februarie, grâu la un preţ foarte scăzut de 178 -180 USD/tonă, preţ care include transportul, sub cotaţiile futures înregistrate în acea zi.
Săptămâna trecută, Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a fost nevoit să anuleze două licitaţii pentru achiziţionarea de grâu, după ce traderii au boicotat prima licitaţie, iar la cea de-a doua preţurile oferite au fost prea mari. Problemele din Egipt au început după ce autorităţile au refuzat un transport de grâu din Franţa pe motiv că are un conţinut prea mare de cornul secarei.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) va publica zilele acestea noile sale estimări cu privire la oferta şi cererea mondială de cereale. Traderii se aşteaptă la o uşoară îmbunătăţire a estimărilor privind stocurile americane de porumb, soia şi grâu, precum şi la o uşoară scădere a stocurilor mondiale, mai notează Agerpres.