Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a asistat la recoltatul grâului la SMP Berlin, în Petrăchioaia, judeţul Ilfov. După recoltarea a 37% din suprafața însămânțată cu grâu semnele sunt bune, tinând cont de ploile din ultima vreme, spune acesta.
„Astăzi avem un procent de 37% din câte înțeleg de la Direcțiile Agricole din țară recoltat la grâu. Stăm bine din punct de vedere al rapiței; acolo s-a recoltat undeva la 80 la sută. Orzul de toamnă s-a finalizat; orzoaica tot undeva la 80-90 la sută. Problema și emoția pe care am avut-o a fost la grâu. Cred că dacă nu aveam ploile din ultimul timp, anul acesta chiar puteam să vorbim de producții record. Acum trebuie să așteptăm să vedem cum se încheie campania, undeva la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii august”, a spus vicepremierul.
„Chiar dacă ploile au afectat puțin culturile agricole, s-a salvat mare parte din ce se putea salva și sper să fie și anul acesta un an bun. Mi-aș dori ca peste tot să fie ca aici. Cea mai importantă operațiune în agricultură este recoltatul. Degeaba ai o producție bună dacă stai și te uiți la ea și nu te lasă vremea să iei producția respectivă”, a adăugat şeful MADR.
Gazda, Nicolae Runcianu (fostul administrator al societății înainte de a ceda fiilor săi comanda) a spus că a reușit să facă doar trei din cele patru tratamente propuse și că l-a salvat densitatea (a folosit 350 kg/ha de sămânță). A mai spus că media de peste 4 tone/ha la cele peste 1.000 ha cu grâu a fost îmbunătățită de soiurile franțuzești folosite, care au dat și 6.500 kg/ha. Runcianu a mai subliniat că a avut costuri de producție medii de circa 3.000 ron/ha și, conform BRM, prețul spot la grâu este de 156 de euro tona metrică (690 lei), în Muntenia. Pe ansamblu, este mulțumit de producție.
Ministrul a adus aminte că legea privind certificatele de depozit este gata și în maxim 30 de zile va avea și norme metodologice, așa că cine vrea să depoziteze producția va beneficia de facilitățile oferite de noua lege. Cât privește exporturile, aceste sunt în continuare în creștere și se asteaptă tot la o balanță pozitivă, „chiar mai bine ca anul trecut”. Privitor la porumb și floarea-soarelui promisiunile sunt foarte bune, deocamdată, a mai spus Constantin și se asteaptă la producții mai bune decât anul trecut. Au fost însămânțate peste două milioane și jumătate de hecatare cu porumb și sorg, conform datelor MADR.