Ministerul Agriculturii din Egipt s-a răzgândit și a decis, pe 3 februarie 2016, să accepte importuri de grâu cu un conţinut de cornul secarei de până la 0,05%, renunţând astfel la standardul de conţinut zero de cornul secarei anunțat la începutul acestui an. Decizia vine după ce traderii de cereale au boicotat o licitație organizată pe 2 februarie de cel mai mare cumpărător mondial de grâu.
Reuters şi Bloomberg, citate de Agerpres, informează că purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean al Agriculturii, Eid Hawash, a precizat că experţi din Ministerele Aprovizionării şi Agriculturii au căzut de acord să accepte importuri de grâu cu un conţinut de cornul secarei (ciupercă a cerealelor - n.red.) de până la 0,05%. Noile reguli aduc Egiptul în linie cu standardele internaţionale.
În ultimele săptămâni, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, susţinea că acceptă grâu cu un conţinut de cornul secarei de maxim 0,05%, în timp ce oficiali ai Ministerului Agriculturii din Egipt au declarat că toate livrările cu un conţinut mai mare de zero vor fi interzise. Drept urmare, unei nave cu grâu francez livrat de Bunge Ltd încă din decembrie 2015, i-a fost interzisă intrarea în porturile egiptene, ceea ce a determinat traderii de cereale să boicoteze o licitaţie organizată pe 2 februarie de GASC. Aceștia susțin că este imposibil să garanteze un conținut zero de cornul secarei.
De la începutul anului fiscal 2015/2016, Egiptul a achiziţionat peste trei milioane de tone de grâu, printre principalii furnizori fiind şi România, notează Agerpres.