Semne bune pentru ultima zi de tranzacționare a săptămânii 7-13 martie a.c. în comerțul european cu grâu. La bursa futures Euronext din Paris (Matif), cea mai recentă tranzacţie a recoltei vechi a avut joi o valoare de 146,50 euro/tonă. În contractele cu termen în luna mai, grâul a fost cotat vineri cu 155,25 euro/tonă.
Decizia Băncii Centrale Europene (BCE) din data de 10 martie încă mai are urmări. BCE și-a înlesnit, din nou, politica monetară. În mod surprinzător, BCE și-a redus rata dobânzii de referință la zero. În același timp și-a crescut rata dobânzii de penalizare, cea pe care băncile care depun bani la BCE trebuie să o plătească. Ambele inițiative sunt menite să impulsioneze creșterea economică, însă mulți experți critică însă aceste prevederi. Ei spun că moneda euro s-a scumpit pe piața internațională de valută, iar piețele de acțiuni europene au crescut. Multe industrii au fost pe plus, fapt influențează și produsele agricole de bază.
Veşti bune pentru exporturi
Veștile bune au venit din partea Comisiei Europeane. Licențele săptămânale ale exportului de grâu au avut o valoare impresionantă, acordate fiind pentru 991.000 tone. Este de reţinut însă că în anumite rapoarte anterioare exporturile de grâu durum au fost greșit atribuite. Luând în considerare suma de până acum a exporturilor în acest an comercial, putem afirma că au fost împărțite licențe pentru 19,4 milioane de tone de grâu moale, ceea ce este cu 9 la sută sub nivelul anului trecut (22,922 milioane de tone). Decizia BCE înseamnă pentru bursa de cereale din Europa că grâul și orzul au devenit mai scumpe datorită monedei euro a cărei valoare a crescut. În cadrul competitivității, acest lucru ar putea avea urmări nefavorabile. Rămâne de văzut ce efecte pe termen lung va avea reducerea dobânzii de referință asupra piețelor valutare.
Investitorii se bazează pe prețuri în scădere
În comerțul internațional, fondurile de investiții își asumă în continuare poziții rezervate, mizând pe scăderea prețurilor. Acest lucru îi conferă însă pieței un impuls mai slab.
De asemenea, vremea din SUA ține cu comercianţii. Predicțiile de ploaie pentru principalele zone de cultivare din State sunt benefice grâului, dar nu și prețului acestuia pe termen lung. Reducerea suprafeței de cultivare în Ucraina și culturile calamitate în iarnă nu sunt luate în calcul, fiind încă prea devreme pentru aceste discuții. Principala preocupare este vânzarea stocurilor rămase. Din acest motiv, experţii nu prevăd încă dezvoltarea prețului într-un mod pozitiv.