Comisia Europeană a decis la 29 iunie 2016 să prelungească autorizaţia glifosatului ca şi substanţă folosită în erbicide cu 18 luni. De ce nu a reînnoit această autorizaţie?
Direcţia Federală pentru Protecţia Consumatorului şi Siguranţa Alimentelor (BVL) a răspuns la această întrebare, dar şi la altele la fel de importante.
Până când a fost prelungită autorizaţia glifosatului?
Comisia Europeană a prelungit autorizaţia glifosatului până când Agenţia Europeană a Chimicalelor (ECHA) îşi va actualiza clasificarea criteriilor de risc (Prezentarea rezultatelor ECHA comisiei de evaluare a riscurilor, plus 6 luni), însă nu mai mult de 31 decembrie 2017. Este vorba despre prelungirea autorizaţiei existente. Decizia cu privire la înnoirea autorizaţiei a fost amânată pe anul viitor.
În ce măsură vor exista schimbări ala prevederilor la folosirea glifosatului?
Comisia Europeană a anunţat că doreşte să înăsprească prevederile speciale legate de autorizaţia acestei substanţe. Pentru acest lucru sunt însă necesare mai multe discuţii cu statele membre.
Ce înseamnă această decizie pentru vânzarea şi folosirea erbicidelor pe bază de glifosat în Germania?
Autorizaţiile erbicidelor pe bază de glifosat rămân valabile şi după 30 iunie 2016. Vânzarea şi folosirea acestora sunt, de asemenea, permise. La unele erbicide pe bază de glifosat, autorizaţiile au termenul de expirare 30 iunie 2016. Acest termen va fi prelungit.
Se schimbă ceva la autorizaţii?
Prelungirea autorizaţiei europene nu are urmări asupra conţinutului autorizaţiilor. Rămâne de văzut dacă înăsprirea prevederilor specifice anunţată de Comisie va atrage după sine schimbări.
Care este misiunea ECHA?
ECHA este responsabilă în UE de clasificarea din punct de vedere chimic a substanţelor. Această clasificare se bazează pe o evaluare a riscurilor şi conţine caracteristici privind pericolul, cum ar fi „foarte otrăvitor”, „oxidant”, „mutagen”, „cancerigen” sau „toxic pentru reproducere”. Criteriile sunt stabilite de către o ordonanţă UE (Nr. 1271/2008).
În acest moment, glifosatul nu este considerat mutagen, cancerigen sau toxic pentru reproducere. ECHA trebuie să îşi actualizeze clasificarea. Pentru acest lucru nu se întreprind noi studii, ci actualizarea se realizează pe baza datelor şi informaţiilor existente.
Ce urmări va avea actualizarea clasificării ECHA?
Comisia Europeană a amânat decizia privind reînnoirea autorizaţiei glifosatului pe anul 2017, pentru a putea lua în calcul clasificarea din partea ECHA. Conform legislaţiei fitosanitare din UE nu pot fi emise autorizaţii pentru substanţe dacă acestea sunt clasificate de către ECHA ca fiind mutagene de categoria 1A sau 1B. Un alt criteriu de excludere este clasificarea ca fiind cancerigene sau toxice pentru reproducere de categorie 1A sau 1B, excepţie făcând situaţia în care substanţa nu intră în contact cu oamenii, ceea ce nu este posibil în cazul glifosatului. (Sursa: agrarticker.de)