Camera de Comerț Italiană și cea Franceză au organizat, astăzi, la hotel Novotel din București, o dezbatere despre instrumentele de finanțare ale agriculturii românești. Discuțiile s-au aprins pătimaș când a venit vorba despre plățile din PNDR.
Evenimentul a strâns zeci de fermieri din sud, reprezentanți ai băncilor și ai companiilor multinaționale care comercializează inputuri. Expunerea schemelor de plată din noul PNDR a fost făcută de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, și de Mihai Puțintei, director APIA.
George Turtoi a părut ca un elev scos la tablă când fermierii francezi stabiliți în Teleorman l-au supus unui tir de întrebări incomode. Unul dintre ei i-a spus funcționarului din Minister că sunt comune din Teleorman unde, pe aceeași bucată de teren, Primăriile înregistrează mai multe contracte de arendă. Situație complet ilegală. Fermierul care a ridicat această problemă spune că s-a trezit fără subvenții deși el era cel care lucrase terenul. Atacul cel mai virulent, însă, a fost lansat de un alt mare fermier francez, tot din Teleorman.
“Suntem în 2015 și avem o Românie săracă. Vom ajunge în 2020 și va fi și mai săracă. Noul PNDR a devenit un program social și nu de finanțare. Dumneavoastră vreți să distrugeți fermele mari și le sprijiniți doar pe cele mici. Trebuie aduse concerne în România care să se transforme în locomotive pentru economie. Să crească industria. Credeți că noi, marii fermieri, vom crește cu acea plată redistributivă de 45 de euro în plus pe hectar?! Nu putem să dăm copy paste la programele europene pentru că nu sunt valabile pentru România,” a acuzat fermierul.
George Turtoi nu s-a lăsat intimidat. Secretarul de stat i-a spus răspicat fermierului francez că nici în Franța și nici în Italia nu există proiecte gigant ale marilor fermieri finanțate și cu 4 milioane de euro din fonduri europene. Așa cum se întâmplă în România.“Plafonarea sumelor sau plata redistributivă? Nouă ni s-a dat de ales și noi am ales să nu distrugem fermele mari. Am ales plata redistributivă. Pe Pilonul 1 de plăți nu există plafonare! Cât privește industria, este ilegal ca prin PNDR să finanțăm proiecte din acest segment. Există programe pe dezvoltare regională. Sunt alte instrumente de finanțare. Noi ne ocupăm de agricultură.“
După acest schimb de replici, secretarul de stat a plecat grăbit spre ședința de Guvern, care se ține în fiecare miercuri. Fermierul francez, nemulțumit că România nu are industrie, se pare că a scăpat câte ceva din expunerea făcută de George Turtoi. Secretarul de stat a subliniat că, în timp, fermierii mici vor fi înghițiți de fermierii mari. Comasarea suprafețelor agricole fiind încurajată prin schemele de plată din PNDR 2014-2020.