George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), s-a lansat într-un atac dur la adresa cercetării agricole româneşti şi la dreptul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" (ASAS) de a intra în posesia celor peste 1 milion de hectare de teren aflat în proprietatea fostului Institut de Cercetare Agricolă din România.
Prioritatea guvernului – despăgubirea cetăţenilor şi nu situaţia cercetării
„Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" (ASAS) are nişte procese cu statul român, prin care revendică câteva zeci de mii de hectare, în mare parte de la Agenţia Domeniilor Statului. Şi mai ştiu că în acest moment, ca prioritate, statul român are de despăgubit cu miliarde de euro cetăţenii cărora regimul comunist le-a luat terenuri şi case. Nimeni prin Legea nr. 165/2013 nu şi-a propus şi nici nu o să îndrăznească vreodată să ia în mod samavolnic terenuri de la cercetare să le dea la retrocedare. În schimb eu, George Băeşu, cred că şi cercetarea, care trebuie susţinută - că ea ne va duce la dezvoltare, la progres şi bunăstare -, trebuie să ne arate ce produce! Că dacă cercetăm 20 de ani şi nu găsim, să ne întrebăm dacă nu trebuie să cercetăm în altă parte! Şi în general, (cercetarea n.n.) e ca o carte pe care o citesc şi nu o înţeleg; o închid şi mă ocup de altă carte!”, a declarat pentru Agroinfo, preşedintele ANRP.
Legea 165/2013 nu rezolvă problemele proprietăţii?!
Intervenţia oficialului guvernamental vine ca răspuns la declaraţia fostului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, care susţine că Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România „nu este o lege de rezolvarea problemelor legate de proprietate, ci este o lege îndreptată, de altfel, împotriva unei părţi din sectorul public al României, acest sector public este cel de cercetare şi, din păcate, şi cel din învăţământ”.
Declaraţia lui George Băeşu a fost făcută la Galaţi în timpul recentei întâlniri cu cetăţenii care au vrut să afle informaţii privind situaţia dosarelor de fond funciar şi cele de la Legea 10/2001 înregistrate la ANRP.