4,4 milioane de hectare este suprafaţa din Uniunea Europeană alocată producerii de fructe şi legume în 2015. Merele ocupă prima poziţie în rândul fructelor produse în UE, cu 12,7 milioane tone recoltate în 2015 (aproape 25 kg/cap de locuitor din UE), iar tomatele, cu 17,7 milioane tone (35 kg/cap de locuitor) sunt pe primul loc în rândul legumelor. Cine sunt cei mai mari producători şi unde este România?
O suprafaţă de 2,347 milioane ha din Uniunea Europeană a fost alocată în 2015 pentru producţia de fructe, dintre care 144.900 ha (6,2%) în România, la care se adaugă 2,075 milioane ha pentru producţia de legume, dintre care 151.600 ha (7,3%) din total în România, arată un raport publicat pe 22 iunie 2016 de Biroul de statistică al UE (Eurostat), citat de Agerpres.
Cu o suprafaţă de 636.000 ha (27,1% din totalul UE) alocată producţiei de fructe, Spania se situează pe primul loc în rândul statelor membre, în timp ce Italia este lider la capitolul legume, cu o suprafaţă cultivată de 420.000 ha (20,2% din totalul UE).
Polonia produce un sfert din merele din UE, iar Spania 34% din piersici şi 29% din căpşuni
Merele ocupă prima poziţie în rândul fructelor produse în UE, cu o producţie de 12,7 milioane tone recoltată în 2015, iar tomatele, cu 17,7 milioane tone ocupă prima poziţie în rândul legumelor.
În rândul statelor membre, Polonia a fost responsabilă în 2015 pentru 25% din producţia de MERE recoltată în UE, urmată de Italia (19,2%) şi Franţa (15,5%).
La PIERSICI, Spania (34,4% din totalul UE), Italia (32,9%) şi Grecia (23,2%) au fost responsabile pentru 90% din întreaga producţie recoltată a UE.
Spania a fost de asemenea în 2015 principalul producător de CĂPŞUNI din UE (29% din producţia totală), urmată de Polonia (15,6%), Germania (12,5%) şi Italia (10,4%).
Pentru CIREŞE, Polonia fost principalul producător din UE (25,8%), urmată de Italia (12,6%), Spania (10,7%) şi Grecia (10%).
Italia şi Spania realizează două treimi din producţia de tomate a UE
În ceea ce priveşte TOMATELE, Italia (36,3% din producţia totală a UE) şi Spania (27,4%) au furnizat în 2015 două treimi din tomatele produse în UE, urmate de Portugalia (8%), Grecia (6,2%), Olanda (5%), Franţa şi Polonia (ambele cu 4,5%).
De asemenea, trei state membre au fost responsabile pentru două treimi din CASTRAVEŢII recoltaţi în UE în 2015: Spania (29,1%), Polonia (17,7%) şi Olanda (17,1%).
Producţia de MORCOVI în UE a fost mai dispersată în rândul statelor membre, principalii producători în 2015 fiind Marea Britanie (14,2%), Polonia (13,1%), Olanda (10,9%), Franţa (10,8%), Italia (10,3%) şi Germania (10,2%).
Pentru DOVLECEI, aceştia au fost recoltaţi în principal din două state membre: Spania (37,6%) şi Italia (37,1%).
România produce 3,6% din producţia UE de mere şi 7,7% din cea de cireşe
În cazul României, deşi suprafaţa de teren cultivată cu fructe şi legume este mai mare decât în alte state membre, de exemplu Germania, cantitatea recoltată în România este mai mică. În 2015, în România au fost cultivate cu fructe 144.900 ha (6,2% din totalul UE), dar cantitatea de mere recoltată a reprezentat doar 3,6% din totalul UE, în timp ce la piersici România a fost responsabilă pentru 0,7% din producţia UE, iar în cazul căpşunilor - 1,6%.
Singura categorie de fructe la care România are rezultate mai bune sunt cireşele, ţara noastră fiind responsabilă pentru 7,7% din producţia UE, fiind devansată doar de Polonia, Italia, Spania, Grecia şi Ungaria.
Avem 7,3% din suprafaţa UE cu legume şi producem doar 2,6% din tomate
Situaţia este similară la legume, unde în România a fost cultivată o suprafaţă de 151.600 ha (7,3% din suprafaţa cultivată cu legume în UE). Cu toate acestea, România a fost responsabilă, în 2015, pentru doar 2,6% din producţia totală de tomate, 5,4% din producţia de castraveţi, 2,3% din producţia de morcovi şi doar 0,1% din producţia de dovlecei, mai arată datele Eurostat, citate de Agerpres.