Comisia Europeană informează că a decis, pe 10 iunie 2016, să prelungească până la finele lunii iunie 2017 măsurile de sprijin pentru producătorii europeni de fructe şi legume afectaţi de embargoul rusesc.
Această măsură de sprijin a fost introdusă pentru prima dată în 2014, ca urmare a embargoului introdus de Moscova pentru importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei, şi a fost prelungită deja în urmă cu un an.
Sprijinul se acordă pentru retragerea de produse de pe piaţă pentru distribuirea gratuită către o serie de organizaţii caritabile şi alte scopuri (precum hrana animalelor, compost sau distilare). Măsurile acoperă legumele din categoriile tomate, morcovi, varză, conopidă, brocoli, castraveţi, ciuperci şi fructele din categoriile mere, pere, prune, struguri de masă, kiwi, portocale, clementine, mandarine, lămâi, piersici şi nectarine, cireşe şi curmale.
Potrivit notificărilor Statelor Membre, până pe 31 mai 2016 au fost retrase de pe piaţă 323.000 de tone de legume şi fructe, cu un impact estimat asupra bugetului UE de cca. 112 milioane euro, precizează Comisia Europeană.
Sprijinul MAXIM pentru retragerea voluntară de pe piaţă în vederea distribuirii gratuite este de 27,45 euro/100 kg pentru tomate, respectiv 24 euro/100 kg pentru castraveţi, potrivit datelor CE.