Adama
Vinasa Rompak
AGRICOVER

Seceta taie peste 20% din producţiile de legume şi fructe. Ce legume s-au scumpit deja şi cât?

Publicat: 01 septembrie 2015 - 21:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producţiile de legume şi fructe din acest an vor fi mai mici cu peste 20% din cauza secetei prelungite, iar din toamnă preţurile acestor produse ar putea creşte semnificativ, afirmă Aurel Tănase, directorul executiv al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România.

„Reducerea producţiei de legume şi fructe va fi de peste 20% în acest an din cauza secetei şi se va manifesta cel puţin la culturile care au prins înfloritul în perioada de maximă temperatură. La ora actuală, piaţa este suficient de bine aprovizionată din producţia internă, este diversă şi nu sunt probleme. Luna august a fost traversată cu bine, pentru că populaţia a fost în vacanţă, iar consumul a fost mai mic, însă, în ultima vreme, se simte un interes pentru produsele care fac obiectul conservării pentru iarnă”, a declarat Aurel Tănase, citat de Agerpres.

Seceta a scumpit deja cartofii şi ceapa în pieţe

Tănase susţine că preţurile în pieţe au crescut deja, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, mai ales la ceapă şi la cartofi. „Se simte deja o creştere de preţ, mai ales la ceapă şi la cartofi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De exemplu, ceapa se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 2 - 2,2 lei/kg. Acelaşi efect va fi şi la cartofi, pentru că producţiile vor fi anul acesta mai mici cu cel puţin 30-40%, în condiţiile în care tuberculii nu au crescut. Acum, cartoful în pieţe se vinde cu 1,5 lei pe kilogram, chiar a sărit la 2 lei, în timp ce anul trecut preţul din fermă era de 0,5 - 0,6 lei pe kilogram, iar în pieţe ajungea până la un leu pe kilogram”, a explicat directorul executiv al Prodcom.

recolta-de-cartofi_b

Prodcom a cerut MADR sprijin pentru legumicultorii afectaţi de secetă

Acesta a precizat că a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii un ajutor financiar pentru producătorii de legume şi fructe care au înregistrat pagube din cauza secetei, însă, deocamdată, se lucrează la centralizarea suprafeţelor afectate.

„Ne-am întâlnit cu conducerea Ministerului Agriculturii şi am solicitat îndreptarea atenţiei către acest sector. La legume, excesul de temperatură şi diferenţa mare între zi şi noapte au făcut ca o bună parte din flori să avorteze, chiar până la 40%, cu efect asupra scăderii producţiei, iar la fructe seceta a dus, mai ales în incintele neirigate, la o necreştere a fructului, ceea ce îl face nevandabil comercial, oferta orientându-se mai mult pe partea industrială. Sunt două categorii de producători spre care se îndreaptă atenţia autorităţilor, respectiv micul producător, cu un program de minimis, şi fermele mari, cu o estimare a devierilor nefavorabile şi o acoperire parţială în 2016. Probabil, în această perioadă, se notifică primăriile în raza cărora sunt suprafeţele afectate pentru deplasarea unor comisii şi încercarea de centralizare în vederea definirii unei anumite valori”, a explicat Aurel Tănase.

Nu producem suficiente roşii pentru procesare

Suprafaţa cultivată cu legume în acest an, aflată în evidenţa Prodcom, este de 243.000 hectare, din care 100.000 hectare cu cartofi. Circa 65% din total reprezintă suprafeţele destinate autoconsumului, diferenţa fiind cea care intră pe partea comercială a micului producător sau în pieţe, supermarket-uri şi ca materie primă pentru procesare. „Pe partea de procesare sunt ceva probleme, mai ales la roşii. Deşi am insistat pe un sprijin de 1.400 euro pe tonă, totuşi, nu s-au realizat suprafeţele la care noi ne aşteptam şi, la ora actuală, se simte un deficit de 30-40% faţă de nevoile fabricilor. Avem capacităţi de procesare în România de peste 300.000 de tone, cantitate materie primă procesată, dar, din păcate, nu sunt acoperite cu materiile prime necesare, deoarece producerea de legume, atât comerciale, cât şi industriale, presupune un risc, un efort, o incintă irigată şi de foarte multe ori, este şi cazul anului acesta, producţia este 'lovită' de consum şi acest lucru se răsfrânge asupra preţului”, a mai spus şeful Prodcom.

RoÅŸii_b

În România, funcţionează în prezent peste 20 de fabrici de procesare legume-fructe, în totalitate modernizate, acestea oferind pe piaţă „produse europene şi de calitate”. „Din punct de vedere al industrializării, sub aspectul capacităţilor stăm bine, fabricile sunt modernizate, dar mai trebuie să corelăm cantităţile de materii prime cu necesarul de consum”, a adăugat Aurel Tănase.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), resursele totale de legume ale României au crescut în anul 2013/2014 cu aproape 9% faţă de anul precedent, până la 4,4 milioane de tone, dar s-au diminuat cu 4,5% comparativ cu nivelul resurselor din anul 2011/2012. În 2011/2012, resursele totale de legume au fost de 4,58 milioane tone, cel mai bun an din ultimii cinci, mai notează Agerpres.

Vizualizat: 1311 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Legumicultorii români afectaţi de embargoul rusesc primesc ajutoare pentru 3.000 tone de produse

Legumicultorii români afectaţi de embargoul rusesc primesc ajutoare pentru 3.000 tone de produse

Din 8 august 2015 sunt în vigoare măsurile de sprijin aprobate de Comisia Europeană pentru sprijinirea producătorilor agricoli europeni afectaţi de embargoul rusesc, informează Ministerul Agriculturii. Legumicultorii români pot beneficia de sprijin pentru retrageri de pe piaţă, nerecoltare şi recoltare înainte de coacere, în limita a maximum 3.000 de tone de legume şi fructe.

MADR a cerut la Bruxelles sprijin pentru sectoarele lapte, legume-fructe şi carne de porc

MADR a cerut la Bruxelles sprijin pentru sectoarele lapte, legume-fructe şi carne de porc

România, reprezentată de secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu, a solicitat la reuniunea Consiliului Miniştrilor Agriculturii de la Bruxelles, din 13 iulie 2015, sprijin comunitar pentru trei sectoare importante: lapte, legume-fructe şi carne de porc, informează Ministerul Agriculturii. la aceeaşi întâlnire a fost discutată şi utilizarea alimentelor şi furajeor OMG pe teritoriul statelor UE.

Cum vrea ANAF să combată evaziunea cu legume-fructe, cu ajutorul vecinilor din Ungaria şi Bulgaria?

Cum vrea ANAF să combată evaziunea cu legume-fructe, cu ajutorul vecinilor din Ungaria şi Bulgaria?

România, Bulgaria şi Ungaria vor dezvolta o platformă IT comună, cu acces în timp real, pentru monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, printre care se numără şi legumele şi fructele. numai la începutul lunii iunie 2015, aproape trei tone de cireşe din Bulgaria şi Grecia au fost confiscate de poliţiştii din jud. Giurgiu la frontiera dintre România şi Bulgaria.

Resursele totale de legume în 2013/2014: 4,4 milioane tone. Cât s-a consumat şi cât a fost din import?

Resursele totale de legume în 2013/2014: 4,4 milioane tone. Cât s-a consumat şi cât a fost din import?

Resursele totale de legume ale României au crescut în anul 2013/2014 cu aproape 9% faţă de anul precedent, până la 4,4 milioane tone, dar s-au diminuat cu 4,5% comparativ cu nivelul resurselor din 2011/2012. Importurile de legume şi produse din legume (inclusiv pepeni) au reprezentat aproape 10% din resursele totale de legume ale României în 2013/2014, în timp ce exporturile au fost de 83.600 tone legume.

Șeful Agriculturii caută soluții. Rafturile marilor magazine trebuie să fie ticsite de legume românești

Șeful Agriculturii caută soluții. Rafturile marilor magazine trebuie să fie ticsite de legume românești

Ministrul Daniel Constantin și secretarul de stat Daniel Botănoiu din Ministerul Agriculturii au vizitat joi, 21 mai,  platforma de legume și fructe Profi din București. Șeful Agriculturii românești s-a întâlnit doar cu doi fermieri.

Doar doi legumicultori gălăţeni vor primi despăgubiri pentru culturile calamitate din solarii

Doar doi legumicultori gălăţeni vor primi despăgubiri pentru culturile calamitate din solarii

În judeţul Galaţi, 35 de fermieri vor primi ajutoare de minimis pentru culturile calamitate de vremea rea în 2014. Suprafaţa totală calamitată este de aproape 1.500 hectare de teren, iar valoarea ajutoarelor depăşeşte 500.000 lei.

Aurel Tănase: Există un interes deosebit la export pentru producţia românească de legume-fructe!

Aurel Tănase: Există un interes deosebit la export pentru producţia românească de legume-fructe!

„Există o cerere mare de legume româneşti pentru consumul intern şi livrări în afară”, ne-a declarat Aurel Tănase, director general al OIPA Legume Fructe PRODCOM, întors de la un târg agricol organizat la Praga, capitala Cehiei, unde roşiile, castraveţii cornişor şi ardeioasele produse de fermierii români au primit aprecierile vizitatorilor şi cumpărătorilor.

Alte articole in aceasta categorie

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

18 noiembrie 2024 - 17:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenție finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

02 octombrie 2024 - 07:24

Peste 47.400 de fermieri au solicitat pentru campania 2024 ajutorul național tranzitoriu ANT 1 culturi în teren arabil pentru a cultiva în jur de 35.900 de hectare de legume în câmp și în solarii.

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

31 iulie 2024 - 11:07

Tone de fructe și legume sunt donate de un fermier din Botoșani în memoria soției sale, decedată acum aproape două luni. În plus, fermierul botoșănean spune că în acest fel vrea să încurajeze consumul de produse românești bio. Oricine poate intra în livadă să ia fructe.

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

13 iunie 2024 - 20:03

Tone de roșii aruncate, din cauză că producătorii de tomate nu au unde să le vândă. Intermediarii le dau producătorilor de roșii un preț prea mic pentru ca fermierii să își poată acoperi investițiile și costurile de producție.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lucrări în martie în livezi!

Lucrări în martie în livezi!

05 martie 2024 - 07:02

Ce lucrări trebuie făcute în luna martie în livezi? Aflăm din Calendarul fermierului publicat de Agenția Națională a Zonei Montane. 

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

19 februarie 2024 - 20:13

Guvernul a aprobat sumele necesare efectuării plății ajutorului de minimis către producătorii de legume și tomate cultivate în spații protejate pentru anul 2023. Când încep plățile către fermieri!

TOP scumpiri alimente în România!

TOP scumpiri alimente în România!

14 februarie 2024 - 21:01

Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5,64%, în 2023. Sunt însă câteva produse alimentare de bază care s-au ieftinit considerabil în ultimul an.

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

13 februarie 2024 - 23:55

Un fermier din Șinteu, județul Bihor, și-a instalat, chiar lângă casă, un automat pentru vânzarea cartofilor, despre care afirmă că este primul de acest fel din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii