Preţurile legumelor şi fructelor, dar şi tarifele la energie, au crescut cel mai mult în ianuarie 2015, în timp ce combustibilii, zahărul şi fasolea boabe au tras în jos inflaţia în prima lună din acest an, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
Astfel, produsele încadrate la categoria „alte legume şi conserve de legume” s-au scumpit cu 6,26% în ianuarie faţă de decembrie, iar cartofii şi fructele proaspete s-au scumpit cu 2,95%, respectiv cu 2,7%.
Potrivit datelor INS, în aceeaşi lună, tarifele la energie au crescut cu 4,75%,. În schimb, combustibilii s-au ieftinit în prima lună a acestui an cu 2,49%. Alte produse care s-au ieftinit în ianuarie sunt fasolea boabe, cu 0,73%, şi zahărul, cu 0,5%.
Ce cred românii despre consumul de legume şi fructe?
Şapte din 10 români identifică stilul de viaţă sănătos cu consumul de fructe şi de legume şi aproape jumătate cu alimentele naturale, cât mai puţin procesate.
Datele reies dintr-un studiu al GfK, citat de Agerpres, conform căruia femeile apreciază într-o mai mare măsură alimentaţia sănătoasă, comparativ cu bărbaţii. Aproape trei sferturi dintre femeile intervievate spun că este important consumul de fructe şi legume, faţă de doar două treimi dintre bărbaţii care cred acelaşi lucru.
De asemenea, 52% dintre românce văd beneficiile consumului de alimente proaspete, cât mai puţin procesate sau gătite, în comparaţie cu 46% dintre persoanele de sex masculin care au raspuns sondajului.