Simpozionul naţional "Ziua verde a cartofului", ediţia a XXXVI-a, s-a desfăşurat anul acesta în judeţul Covasna, în data de 4 iulie a.c.
"Cultura cartofului în contextul schimbărilor climatice - o provocare permanentă" a fost tematica acestui simpozion, fiind sugerată de condiţiile deosebit de vitrege de anul trecut şi din ultimii ani, în special seceta şi arşiţa atmosferică.
Organizat sub patronajul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Braşov şi al Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR), simpozionul şi-a găsit, şi de această dată, gazde în centrul tradiţional de cultură a cartofului, acolo unde prima pâine a locuitorilor este cartoful. Firmele covăsnene care au asigurat “materialul didactic” al manifestării au fost Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof (SCDC) Târgu Secuiesc, M&P Agro Cernat şi societatea AgroWest Cernat.
Participarea a fost numeroasă şi reprezentativă din domeniul cercetării agricole - inclusiv din partea ASAS -, al consultanţei agricole, al învăţământului agricol românesc, dar, mai ales din partea fermierilor din toată ţara, cărora li s-au alăturat şi oficiali din Ministerul Agriculturii.
Cei peste 150 de participanţi au conchis, la final, că simpozionul a fost reuşit şi că de aici au plecat cu învăţăminte multiple, au constatat unele realităţi dure, dar surmontabile, despre ce s-a întâmplat cu cartoful în România ultimilor ani atât din cauza schimbărilor climatice, dar, în special, ca urmare a proastei gestionări a unei culturi care a salvat omenirea, nu o dată, de foamete.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma, august 2013.