Unul dintre punctele incluse pe Ordinea de zi a Adunării generale a Societăţii Române de Horticultură, desfăşurată pe 3 august a.c., a vizat proiectul de dezvoltare a sectorului pomicol la nivel naţional - „Acţiunea Pomicolă”.
Necesitatea implementării proiectului „Acţiunea Pomicolă” vine din faptul că, în prezent, acest sector este „la pământ”, după cum l-a descris însuşi Gheorghe Glăman, preşedintele Societăţii Române de Horticultură (SRH). „Trebuie să ne rezolvăm problema în pomicultură, pentru că altfel peste 10 ani vom importa şi corcoduşe. Ultimele plantări sunt din anii 1988-1989. La o vârstă de 20-25 de ani, astea sunt gata”, a explicat preşedintele SRH.
80.000 hectare de livezi profesionale ne-ar fi suficiente
În prezent, la nivel naţional plantaţiile de pomi ocupă 143.000 ha, conform datelor statistice. „Aici sunt incluşi toţi pomii fructiferi, inclusiv cei din curtea micilor gospodării. Nouă ne trebuie în jur de 80.000 de hectare făcute profesional, în urma cărora să obţinem o producţie medie de 30-40 de tone pentru mere, pere, caise, piersici sau 10-12 tone la cireşe, vişine şi prune. Dar făcute profesional şi acest lucru nu se poate face decât cu fermieri profesionişti. Nu cred că avem la ora actuală mai mult de 20.000 de hectare pe care putem conta”, a explicat Gheorghe Glăman situaţia actuală a pomiculturii din România.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma, numărul august 2013.