Potrivit experţilor, producţia de usturoi din Ungaria a scăzut cu 15-20%, în 2015. Dat fiind că cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt în jurul zonei Mako (în estul Ungariei), fără irigare, seceta de anul trecut a afectat puternic această cultură.
Pe piaţa agro din Budapesta, preţul la usturoi în timpul primelor 7 săptămâni din 2016 a fost cu 27% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2015, ajungând la 1.022 HUF/kg (cca. 3,29 Euro/kg).
În 2014, potrivit datelor statistice oficiale, Ungaria a produs 7,2 mii tone de usturoi (de pe 950 ha) comparativ cu 13 mii tone în anul 2000.
În ultimul deceniu, balanţa comercială a Ungariei pentru usturoi a fost negativă. În primele unsprezece luni ale anului 2015, acest echilibru s-a îmbunătăţit comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, deoarece importurile au scăzut cu 3%, până la 662 tone, în timp ce, în aceeaşi perioadă, exporturile au crescut cu 81%, până la 623 de tone usturoi.
Cea mai mare parte a exporturilor maghiare de usturoi au avut ca destinaţie România (224 tone).
Citeşte mai multe despre piaţa horticolă europeană în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2016!