Franţa, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, ar putea înregistra în 2015 o recoltă record de 40,4 milioane tone de grâu moale, cu aproape 8% mai mare decât cea de anul trecut, iar vremea uscată din iunie va duce de asemenea la creşterea calităţii grâului, a anunţat firma de consultanţă agricolă FranceAgriMer.
Potrivit Bloomberg, citată de Agerpres, recolta mare de grâu a Franţei se va adăuga unor stocuri mondiale ample, în condiţiile în care Departamentul American al Agriculturii (USDA) prognozează că stocurile vor atinge un nivel record. De asemenea, recoltarea grâului în Franţa era finalizată în proporţie de 99% săptămâna trecută, iar operatorii de silozuri Senalia şi Socomac au anunţat că nu mai pot primi noi cantităţi pentru că silozurile sunt pline. „Porturile sunt realmente supra-aglomerate cu grâu, iar oamenii trebuie să exporte. Franţa ar putea înregistra un ritm susţinut al exporturilor în acest an”, a declarat Caroline Bitton, analist la firma de consultanţă Agritel, citată de Agerpres.
Potrivit sursei citate, producţia de grâu în Franţa este în creştere, după ce fermierii au însămânţat cu grâu cea mai mare suprafaţă de după anul 1936, iar producţia la hectar este cu 4% mai mare decât media. Anul trecut fermierii francezi au recoltat 37,5 milioane tone de grâu.
Ce producţii de grâu au principalii producători din UE şi ce se întâmplă cu preţul grâului pe bursă?
În timp ce producţia de grâu a Franţei este în creştere, la nivelul Uniunii Europene producţia este posibil să fie mai mică decât în 2014. Comisia Europeană estimează o producţie comunitară de 139,4 milioane tone de grâu, cu 6,3% mai mică decât cea de anul trecut. Germania, al doilea mare producător de grâu din UE, va avea în 2015 o recoltă mai mică decât în 2014, la fel ca şi Marea Britanie, Polonia, România şi Spania, susţine firma Coceral.
În paralel, cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au scăzut, în 17 august 2015, cu 1,1%, până la 179,25 euro/tonă, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni. De la începutul anului 2015 şi până în prezent, cotaţiile la grâu au scăzut cu 11%.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, în 17 august, că România a înregistrat în 2015 o producţie totală de grâu de 7,5 milioane de tone, „uşor mai bună” decât în 2014, mai notează Agerpres.