Adama
Vinasa Rompak

FIȚI PREZENȚI! SE DECID NOILE SUBVENȚII LA OI ȘI CAPRE, ÎMPĂRȚIREA PĂȘUNILOR, CERTIFICATELE DE ORIGINE!

Publicat: 23 ianuarie 2020 - 15:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DAȚI GLAS PROBLEMELOR VOASTRE. Fermierii, crescătorii de animale, care au un cuvânt de spus despre subvențiile din zootehnie, împărțirea pășunilor, certificatele de origine la animale sunt așteptați cu toții la întâlnirea cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe data de 30 ianuarie 2020, ora 11, la Sibiu, Centrul Cultural Ion Besoiu, strada Emil Cioran nr.1. De voi depinde cum vor arăta noile subvenții și cine va beneficia de pășuni. Pe lângă aceste probleme, mai sunt multe pe lista discuțiilor cu ministrul agriculturii.

ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR ORGANIZEAZĂ DIALOGUL “FERMIERII VERITABILI” DIN SECTORUL OVIN ȘI MINISTERUL AGRICULTURII. Alături de ministrul agriculturii, la prima ședință națională a Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC) vor fi prezenți secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela.

Iată lista propunerilor importante pe care fermierii prezenți la întâlnirea de la Sibiu le vor negocia cu ministrul agriculturii și care vor schimba radical situația actuală din zootehnie:


1. PLAN  NAȚIONAL DE SCRAPIE LA OI ȘI CAPRE. Având in vedere Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă.  Asociațiile crescătorilor de ovine să fie sprijinite de  MADR in cadrul unui parteneriat PUBLIC PRIVAT pentru implementarea PROGRAMULUI NAȚIONAL DE SCRAPIE.

2. SPRIJINUL CUPLAT ÎN ZOOTEHNIE (SCZ). Acordarea SCZ la ovine și caprine pe baza producției de lapte și carne. Să se reglementeze modalitatea de acordare a SCZ  în limita unor indicatori la  producția de lapte și de carne.

3. PĂȘUNILE CONCESIONATE  UVM /ha. În prezent, oi adulte =0,3 UVM/ha. PROPUNERE oi adulte =0,5 UVM/ha.

4. VIZUALIZAREA BAZEI DE DATE. Propunerea este ca fermierii  să aibă acces la Registrul Național al Exploatațiilor (RNE). Motivația este: în felul acesta, fermierii pot verifica în timp real numărul de animale inscrise și înregistrate în RNE. Se evită posibilitatea fraudelor cu animale prin modificări în baza de date, respectiv de la un beneficiar la altul fără știința proprietarului real.

5.INTRODUCEREA MĂSURILOR DE BUNĂSTARE la ovine si caprine. Se propun construcții tip in funcție de zona geografică. Măsura de Bunăstare la ovine/caprine are nevoie de fundamentare pentru a justifica cuantumul in bani pe animal. Pentru bunăstare sunt  acceptate investiții. De exemplu, îmbunătațirea condițiilor de mediu din grajdurile de ovine, caprine, calitatea aerului sau scăderea numărului de animale pe suprafața/m2 poate conduce la imbunatatirea bunăstarii ovinelor. Cuantumul în bani respectiv PLATA pentru BUNĂSTARE reprezintă diferența dintre condițiile asigurate prin îmbunătățirea calității aerului sau suprafeței destinate fiecărui animal  și cele asigurate prin normele sanitar veterinare  în vigoare.

6. ACAPARAREA TERENURILOR. Se propune o legislație prin care să fie stimulați la arendare, închiriere FERMIERII VERITABILI.

7.PĂȘUNI ȘI FÂNEȚE. Propunere pentru posibilitatea închirierii pășunilor și fânețelor în funcție de numărul de animale DEȚINUTE DE CHIRIAȘ. Incărcătura DE ANIMALE pe suprafață, stabilirea unei limite minime de UVM. Se propune ca MADR să aibă drept de control asupra modului cum se fac contractele.

8. Terenurile agricole și pășunile conform  Legii vânătorii 407/2006. Fermierii care dețin terenuri agricole și pășuni cu orice titluri și care sunt incluse în fondurile cinegetice, au obligația de a permite accesul, desfășurarea acțiunilor de vânătoare pe terenurile pe care le dețin cu orice titlu, conform art. 1 și 4 din Legea Nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic.
O altă problemă o reprezintă împușcarea câinilor ciobănești, deși aceștia sunt echipați cu jujeu. Există numeroase cazuri în care, în timpul partidelor de vânătoare au fost împușcați câinii ciobănești, deși aceștia erau echipați jujeu, conform prevederilor legale, neputând fi confundați cu câinii hoinari, care nu au acest element distinctiv și a căror împușcare este permisă de Legea 407/2006”.

9. Amenajamente pastorale. Refacerea amenajamentelor pastorale la fața locului și intabularea terenurilor. Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei”. OUG 34 SI HG 164/2013.

10. Reglementarea situației referitoare la angajarea zilierilor în fermele zootehnice, stâne. Propunere – vouchere.

11. Eliberarea certificatelor de origine la berbecii de reproducție, cu test de paternitate.

NU UITAȚI! Prima ședință națională APC are loc în prezența ministrului agriculturii, Adrian Oros, în orașul Sibiu, pe data de 30 ianuarie 2020, ora 11. Locația este: Centrul Cultural Ion Besoiu, strada Emil Cioran nr.1.

Vizualizat: 7235 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii