A ÎNCEPUT RĂZBOIUL CIOBANILOR! Apar informații incendiare din lumea atât de zbuciumată a crescătorilor de ovine din România! Cel mai mare proprietar de oi din România și-a construit o rețea de agenți în toată țara care cumpără terenuri și participă la licitațiile pentru pășuni.
Dumitru Andreșoi, supranumit Regele Ciobanilor, pentru că ar avea 25.000 de oi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, și-a întins proprietățile în toată țara. Participarea lui Andreșoi, prin interpuși, la toate licitațiile pentru pășuni stârnește furia altor oieri care se văd nevoiți să concureze cu prețul mare oferit de Andreșoi. Războiul ciobanilor români a tot mocnit pânâ acum când a izbucnit cu forță.
Acuzațiile au fost lansate de la Curtea de Argeș, unde fermierul Dan Petrescu, proprietar peste 2.500 de oi, a pierdut o pășune alpină de 600 de hectare. Oierul a participat la licitație, dar nu a reușit să concureze cu prețul uriaș oferit pentru pășune de un alt participant la licitație.
Oferta cea mai mare a fost 100.000 de euro, redevență pe an pentru pășune. Eu trebuie să-mi vând și casa, nu doar oile, ca să plătesc redevența asta pentru că nu mă pot baza pe subvențiile de la APIA. Nu am nicio garanție că APIA îmi dă mie banii. Pentru ei e foarte simplu să liciteze prețul ăsta. Pentru Andreșoi care are un venit de 45 de milioane de euro e floare la ureche. Sunt convins că nici nu vine aici cu oile.
Dumitru Andreșoi merge la licitații în toată țara. Eu am dat acum interviu și la TVR 1 și am spus: dacă domnul Andreșoi a făcut oile din muncă cinstită, nu cred că în fața lui Dumnezeu are curaj să vină să participe, să îngroape alți crescători de rangul lui, scuzați-mă, crescători la fel ca el. Adică, noi ciobanii nu ne permitem să mergem să-i îngropăm pe alții ca noi. Măcar să ne respectăm între noi, așa amărâți cum suntem și ultima speță a României cum suntem cosiderați noi, ciobanii. Noi ne respectăm, și Ghiță Ciobanul de la Sibiu și Ionică de la Oradea, și toți ceilalți care sunt în preajma noastră.
Noi nu ne permitem să mergem să ne batem joc de alți concetățeni de-ai noștri, frați de-ai noștri. Am conștiința încărcată să merg să cresc redevența în alt județ. Pentru care scop?! Eu am vrut să trag un semnal de alarmă pentru toți ciobanii. E un lucru grav! Întrebați-l pe domnul Andreșoi pentru care motiv face chestia asta, acuză Dan Petrescu, fermier la Curtea de Argeș.
AGROINFO este o publicație echilibrată care nu-și permite să scrie astfel de acuzații fără să asculte și să consemneze și opinia celui spre care s-a arătat cu degetul. AGROINFO l-a contactat pe fermierul Dumitru Andreșoi. Inserăm discuția cu el, fără să cenzurăm ceva.
Cumpărați terenuri și pășuni în toată țara? Participați la licitații din toată țara?
DUMITRU ANDREȘOI: Am oameni în toată țara care cumpără terenuri agricole, participă la licitații pentru pășuni pentru mine, în numele meu. Care e problema?! Cumpăr terenuri în toată țara. Oamenii mei cumpără terenuri în toate comunele, de la persoane fizice, le arendează. Ei încheie contractele în numele meu, vin cu contractele și le dau comision. Vine cu contractul de arendă, are atât, la cumpărare, are atât.
Ați participat și la licitația pentru pășunea alpină din Argeș? Fermierul Dan Petrescu spune că a participat cineva în numele dumneavoastră.
DUMITRU ANDREȘOI: Credeți-mă că nici habar nu am. Pe mine nu mă interesează. Oamenii ăștia au procură de la mine, au comune unde cumpără și arendează terenuri. Nu știu, deci chiar nu știu. Efectiv nici nu mă interesează. Ei vin cu contractele și au comision. Vine cu contractul de arendă, are atât, la cumpărare, are atât.
Deci, aveți oameni care cumpără terenuri agricole în toată țara, dar terenurile sunt pe numele dumneavoastră?
DUMITRU ANDREȘOI: Nu pe al meu. Al firmelor, pe numele soției. Eu pe mine nu mai am nimic.
Cât teren aveți?
DUMITRU ANDREȘOI: Teren arabil, pășuni, fânețe. De lucrat nu lucrez decât 4.000 ha, pe care-l însămânțez cu cultură mare ( de ex. cereale n.r.), restul e pășune și fânețe.
Câte hectare de pășune aveți?
DUMITRU ANDREȘOI: Nu pot să vă dau o cifră pentru că nu știu.
Deci, practic oamenii aceștia care cumpără sau licitează în toată țara lucrează pentru dumneavoastră?
DUMITRU ANDREȘOI: Da, au procură de la mine. De fapt, nu de la mine. De la firmele pe care le reprezintă. Care e problema?! Lui amarul ăla de Petrescu ce-i trebuia?
Dan Petrescu spune că dumneavoastră ați licitat și pentru pășunea alpină de la Curtea de Argeș.
DUMITRU ANDREȘOI: Vedeți-vă de treabă! Ăla (Dan Petrescu n.r.) e penalizat de APIA cu 19 miliarde de lei. Am aflat și eu, nu-l cunosc, dar mi-a spus cineva de acolo. Păi, primăria a scos pășunea la licitație pe 10 ani, da? Dacă a scos-o poate să participe oricine, care e problema lui? Munții nu sunt ai unui cioban, munții sunt ai comunității. Unii dintre ciobani cred că ei dacă au oi, ei să meargă, să pășuneze, să nu plătească nimic. Nu, domle! Terenul unei comune e și a lui ăla care nu are oi, și ăla trebuie să beneficieze. De exemplu, la mine în comună, avem animale, toată lumea are. El vrea să plătească un milion pe hectar la primărie și el să ia 20 de milioane subvenția?! Nici nu știu dacă au câștigat acolo (la Curtea de Argeș n.r.) băieții mei licitația. Dar nu cred că au câștigat ai mei. Imediat după ce semnează contractele, ei vin să le depună, să le predea la mine. El (Dan Petrescu n.r.) se judecă de nu știu câți ani cu primăria și cu colegii lui de acolo. Lasă că-l sun eu!
Sunt oieri, inclusiv Dan Petrescu, care spun că mergeți să licitați în țară pentru pășuni doar ca să măriți redevența, să creșteți prețul?
DUMITRU ANDREȘOI: Creșterea ovinelor e o afacere. Ăsta nu este ajutor social! Încă o dată, vedem în țară cu cât se plătesc pășunile, 3,4,5 milioane pe hectar. Pentru că e logic. Proprietarul terenului trebuie să câștige. El, fermierul, ia 20 de milioane subvenție în zona de munte și el vrea să plătească la primărie un milion?!
Fermierul Dan Petrescu a vrut să protesteze astăzi, marți, cu 2.000 de oi la primăria din Curtea de Argeș pentru felul în care s-a organizat licitația pentru pășunea alpină. Crescătorul ne-a spus că oile i-au fost păzite toată noaptea de jandarmi și nu le-a putut scoate pe străzile din localitate.
Am vorbit cu primarul din Curtea de Argeș și mi-a spus că nu se declară câștigătorul licitației până nu vine un răspuns de la ANSVSA. Am zis să fiu înțelegător și să mai aștept câteva zile până vine răspunsul ăsta și văd atunci ce fac, ies cu oile sau nu, ne-a declarat Petrescu.