Adama
AGRICOVER

FERMIERII ROMÂNI pentru care SUBVENȚIILE NU CONTEAZĂ!

Publicat: 19 iulie 2016 - 13:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

REPORTAJ MARCA AGROINFO. Fermierii mici sunt ajutați să ajungă la nivelul celor mari, consultanța este gratuită, produsele din ferme sunt promovate prin sloganuri inteligente, sunt procesate în fabrica proprie, standuri în piețele din România unde românul poate cumpăra un produs românesc ambalat original și vândut pentru gustul și valoarea lui. Pare un vis, dar a început să fie materializat de un grup de fermieri români.

Îl întreb pe tânărul fermier din fața mea dacă și-a luat subvenția pe terenul lucrat și ce subvenție primește. Se uită surprins la mine și deloc supărat de subiectul care macină nervii agricultorilor din România. Zâmbește.

Sincer, nu știu exact. Pentru a produce încât să nu te plângi că nu ai subvenții, dar dacă-ți vin subvențiile să fie un ajutor binevenit, trebuie să ai o tehnologie performantă aplicată culturilor. Dau un exemplu, producătorii de mere. Dacă un producător român produce 25 de tone la hectar nu poate să fie  la fel de profitabil și competitiv cu un producător polonez care scoate 80 de tone la hectar, spune tânărul fermier.

De ce contează prea puțin subvenția, mai ales că vorbesc cu un tânăr fermier care abia a împlinit 24 de ani? Pentru că tânărul nostru este pasionat de o altfel de agricultură și este implicat într-un proiect îndrăzneț, chitit nu doar să salveze micii fermieri de la faliment, dar să-i ajute și la dezvoltarea fermelor.

francesco-tommasi_b

Francesco Tommasi (dreapta) și sloganul asociației: Sol, Soare și Suflet din Crișana pentru locuitorii săi (stânga)

Nu vă lăsați păcăliți de nume, Francesco s-a născut și a crescut în România, în localitatea Hidișelu de Sus din Bihor. Copilăria și-a petrecut-o și în curtea bunicii materne, unde a prins drag de animale și de pământ. Este adevărat are și sânge italian, tatăl lui Francesco are rădăcinile în Italia, însă, a ales să trăiască în România. Tânărul  este dublu licențiat, și-a luat o licență în științe economice și o alta, din pasiune, în horticultură.

Tânărul fermier are o livadă superintensivă de meri și peri și produce aproximativ 60-70 de tone/ha. Pentru fermierii interesați, ca să ajungeți la o asemenea producție, trebuie să investiți în tehnologie, inputuri, etc., pentru aceeași suprafață, 35.000 de euro. S-a apucat de agricultură de prin 2010 și spre deosebire de alți tineri fermieri care au în spate un părinte agricultor, Francesco este primul din familie care vrea să simtă de aproape pulsul pământului.

Pe un hectar compact, aflat chiar în spatele casei părintești din Hidișelu de Sus, a plantat mii de meri și peri. Pe alte parcele nu departe de casă, din păcate nu compacte, cum a reușit să le ia în arendă, a înființat alte pâlcuri de livezi. Unde se termină livada, Francesco a amenajat un mic lac pe care plutesc nuferi albi și roz. Dincolo de lac, pe deal se întinde vița de vie. Fiecare bucată de pământ e lucrată.

Marfa în piață este aceeași, se schimbă doar babele!

De ce l-am ales pe Francesco dintre toți cei care fac parte din proiectul de salvare a micilor fermieri? Este extrem de tânăr și poate deja să dea lecții în agricultură, atât este de pasionat. E un model de reușită. Proiectul îndrăzneț din care face parte a fost lansat la sfârșitul lunii iunie 2016: Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare Crișana, pe scurt Asociația Crișana.

Este o organizație construită pe principiile unei cooperative moderne. Până să facă parte din nucleul acestei organizații, Francesco a aderat la diferite asociații ale fermierilor din România. Plăteam cotizația și nu-i mai vedeam pe cei de la asociație, spune dezamăgit tânărul.

Organizația în care s-a implicat trup și suflet și unde este director executiv vrea să unească micii fermieri, să-i ajute la dezvoltarea fermelor, să le vândă produsele chiar pe rafturile marilor lanțuri de magazine. Și nu e doar o lozincă. Brandul creat de asociație a fost deja lansat, Produsul Agroalimentar Crișana, și așteaptă ca, în această săptămână, să fie instalat pe primul stand din Piața Cetate din Oradea.

La stand vom avea și o mașină care va ambala marfa cochet și original. Va fi o inovație, nu cum se întâmplă acum, așa cum spune colegul meu, Dorin Popa, președintele asociației. Marfa în piață este aceeași, se schimbă doar babele, râde fermierul.

Ideea asociației a pornit de la subiectul unei teze de doctorat susținută la Universitatea Oradea și care se referea la asocierea fermierilor. Nu avea neapărat legătură cu Crișana. La un moment dat, am format un nucleu de 10 pasionați de agricultură. Acum avem 40 de membri și am aderat la clusterul Transilvania, care ne ajută cu experiența în domeniu, povestește tânărul fermier. A fost nevoie de un an ca să fie pregătit totul pentru lansarea organizației.

Dacă un producător este deja foarte mare vrem să-l ajutăm și pe cel mic să-l ajungă

De vineri, 15 iulie 2016, Francesco și alți colegi din asociație merg din comună în comună. Facem întâlniri cu producătorii agricoli la primărie, să le spunem totul despre această asociație. Fermierii nu au timp să vină la Oradea, să ne întâlnim. Ar pierde mult timp și pentru agricultori timpul e prețios. Și atunci, le va fi mult mai ușor să-și rupă o oră dacă noi suntem acolo, spune agricultorul.

Asociația intenționează să se extindă în toată regiunea Crișana, să includă mai multe județe, Bihor, Satu Mare, Arad, Sălaj, etc. Produsele fermierilor vor fi vândute printr-o societate comercială, deja înființată, în care asociația este unic asociat sau vor fi procesate cu ajutorul partenerilor pe care-i are asociația. Grupul de fermieri însă vrea să construiască o fabrică.

colaj-francesco-livada_b

Pe Francesco l-am găsit muncind în livadă. După cum puteți observa în imaginea din stânga, trei pere, soiul Abate, din livada fermierului pot să cântărească 1,2 kg

Nu le vom impune membrilor noștri să comercializeze un anumit procent prin intermediul asociației. Vor fi caiete de sarcini ca să producem unitar și echitabil. Dacă un producător este deja foarte mare vrem să-l ajutăm și pe cel mic să-l ajungă. Să producem la fel, să avem soiuri similare, să putem vinde în lanțurile mari de magazine, cu care am inițiat deja o negociere. Vom media relația dintre comerciant și producător. Marfa pe care o vom livra va fi unitar calibrată, adică să nu fie 10 tone cu 10 feluri de roșii, spune tânărul fermier.

Pe lângă asigurarea unei piețe de desfacere, asociația s-a gândit și la consultanță pentru accesarea fondurilor europene. Consultanța este gratuită și fermierii vor afla ce înseamnă accesarea de fonduri europene, ce riscuri implică. De multe ori, fermierii ajung în mijlocul unui proiect și sunt nevoiți să dea banii înapoi, explică Francesco.

Tânărul fermier are, la rândul lui, experiență în accesarea fondurilor europene. În programarea trecută, 2007-2013, a primit bani pentru un proiect pe instalare tineri fermieri.

pere-abate_b

Am avut o experiență bună cu Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale. Cu toate acestea, aș schimba ceva și mă refer la sectorul meu, livezi, nu știu la altele ce probleme sunt. Nu aș acorda același punctaj atât pentru o livadă clasică, unde te pierzi de la un pom la altul, cât și pentru o livadă superintensivă unde densitatea este și de 11.000 de pomi la hectar. O investiție de 300 de pomi cu 15 lei pe pom nu e totuna cu investiția mea, de exemplu. Calculați suma pentru 11.000 de pomi și vedeți investiția, spune agricultorul. 

Deocamdată, din organizația fermierilor fac parte producători de meri, peri, cireșe, vișine, tomate, castraveți, dovlecei, ardei, etc. Ușa este însă deschisă pentru micii fermieri din toată țara.

 

Vizualizat: 5912 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii