DECIZII POLITICE CARE AFECTEAZĂ AGRICULTORII. Votul desfăşurat pe 25 octombrie 2017 pentru reînnoirea licenţei de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană pentru încă 10 ani a eşuat. Reprezentanţii celor 28 de state UE din Comitetul Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje vor vota din nou pe 9 noiembrie 2017, de această dată pentru reautorizarea glifosatului pentru doar cinci ani.
La votul din 25 octombrie, 16 ţări (Bulgaria, Danemarca, Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Spania, Cipru, Letonia, România, Slovacia, Finlanda şi Regatul Unit) au votat în favoarea reînnoirii autorizaţiei glifosatului, Germania şi Portugalia s-au abţinut, în timp ce Belgia, Grecia, Croaţia, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Austria, Slovenia şi Suedia au votat împotrivă.
Detalii AICI: Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE!
După votul eşuat, organizaţia fermierilor europeni COPA - COGECA a precizat că votul nu ar trebui să fie politic, ci să fie bazat pe dovezile ştiinţifice privind utilizarea glifosatului. De asemenea, a insistat ca autorizaţia să fie prelungită pentru 15 ani.
PARLAMENTUL EUROPEAN VREA INTERZICEREA COMPLETĂ A GLIFOSATULUI, DIN 2022
Cu o zi înainte de votul din Comitetul Permanent, pe 24 octombrie 2017, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu care prevede interzicerea totală a glifosatului în UE începând cu 2022 şi punerea în aplicare a unor măsuri imediate de restricţionare a utilizării acestei substanţe. 355 de europarlamentari au votat „pentru”, 204 „împotrivă” şi 111 au fost abţineri de la vot.
SCANDALUL „MONSANTO PAPERS”
Europarlamentarii au adus în discuţie şi aşa numitele „Monsanto Papers”, o serie de documente interne ale companiei care produce cel mai utilizat erbicid pe bază de glifosat - Roundup®. Date din documentele interne ale companiei, care au ajuns în spaţiul public ca urmare a celor peste 250 de procese intentate împotriva Monsanto de cetăţeni din SUA care acuzau că expunerea la Roundup le-ar fi provocat cancer, ar indica faptul că gigantul american ar fi încercat să ascundă efectul cancerigen al glifosatului. Informaţiile din aceste documente ar ridica îndoieli cu privire la credibilitatea unor studii pe care se bazează decizia Comisiei Europene de a prelungi autorizaţia de utilizare a glifosatului în UE, susţin o parte dintre membrii Parlamentului European.
INIŢIATIVA CETĂŢENILOR ÎMPOTRIVA GLIFOSATULUI: PESTE 1 MILION DE SEMNĂTURI DIN 22 DE ŢĂRI!
Pe 6 octombrie 2017, Comisia Europeană a primit, în mod oficial, peste un milion de semnături strânse din 22 de State Membre în cadrul unei iniţiative cetăţeneşti care susţine interzicerea glifosatului în UE.
Susţinătorii iniţiativei intitulate „Stop Glifosat” cer Comisiei Europene să propună Statelor Membre interzicerea glifosatului, modificarea procedurilor de autorizarea a pesticidelor şi introducerea unor ţinte obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor în UE.
Comisia Europeană s-a întâlnit cu organizatorii acestei iniţiative pe 23 ocotmbrie 2017. O audiere în Parlamentul European este programată pentru 20 noiembrie 2017. Comisia nu are obligaţia de a propune legislaţie pe baza unei iniţiative cetăţeneşti, dar trebuie să dea, până cel târziu în ianuarie 2018, un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, ce acţiuni va propune şi motivele acţiunilor sale sau ale refuzului de a acţiona.
VÂNZĂRILE DE GLIFOSAT ÎN UE: 1 MILIARD DE EURO PE AN!
Potrivit Comisiei Europene, din datele furnizate de Statele Membre şi de Eurostat (Oficiul pentru Statistică al Comisiei Europene), valoarea produselor pe bază de glifosat vândute în UE se ridică la cca. 1 miliard de euro pe an.
În România, potrivit datelor furnizate de Federaţia Pro Agro, sunt autorizate 22 de produse care conţin glifosat.
DOVEZI ŞTIINŢIFICE
În martie 2017, Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a publicat concluziile sale potrivit cărora glifosatul este puţin probabil să provoace cancer şi nu ar trebui clasificat ca substanţă cancerigenă, mutagenă sau care prezintă toxicitate pentru reproducere.
La aceeaşi concluzie au ajuns şi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), sprijinită de experţi din 27 de state UE, autorităţi pentru siguranţa alimentelor din Canada, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi Organizaţia pentru Agicultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care au lucrat împreună pe această temă.
Singura organizaţie cu un punct de vedere diferit rămâne Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), care funcţionează în cadrul OMS. În 2015, aceasta a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen”.