Pregătirea eficientă a unei campanii agricole de primăvară începe cu arăturile din toamnă şi continuă cu lucrările de fertilizare şi cu tratamentul seminţei. Fermierii sunt deja cu un pas înaintea vremii.
Membrii grupului de producători agricoli Câmpia Ierului din localitatea Sălacea, judeţul Bihor, şi-au planificat pentru primăvară să semene suprafeţe însemnate cu porumb şi floarea soarelui. „Deja am stabilit culturile de primăvară; vom pune 400 hectare cu porumb şi 210 hectare cu floarea soarelui. Am mers pe aceste două culturi, considerând că sunt adecvate pentru zona noastră şi pentru piaţă”, declară Sandor Szucs, inginer agronom în cadrul Grupului de producători agricoli Câmpia Ierului.
Una dintre etapele importante ale campaniei de primăvară constă în aprovizionarea cu sămânţă. „Noi stăm bine şi la capitolul aprovizionare. În ceea ce ne priveşte, am căutat să cumpărăm direct de la producător ţinând cont de faptul că este mult mai rentabil. Dealerii vând mai scump, dar există avantajul că poţi plăti mai târziu”, explică Sandor Szucs.
Vaslui: Agricultorii mizează pe sorg
Începând cu acest an agricol, Cooperativa Agricolă „Şase Spice” din localitatea Ştefan cel Mare, judeţul Vaslui, a luat o decizie majoră: înlocuirea culturilor de porumb şi de floarea soarelui cu sorgul. „Hoţii cu patru picioare, dar şi cei cu două picioare ne-au determinat să procedăm aşa. Anul trecut am recoltat o tonă de porumb la hectar din cauza furturilor. Ce să facem ? Să continuăm aşa? Vom semăna 300-400 hectare cu sorg. Punem foarte puţin porumb şi floarea soarelui, atât cât să le putem acorda plata celor cu teren în arendă”, susţine Viorel Humă, reprezentant al Cooperativei Agricole „Şase Spice”, judeţul Vaslui.
În ceea ce priveşte pregătirea terenului pentru campania de primăvară, reprezentantul cooperativei spune că lucrările sunt deja executate. „Terenul este scarificat şi arat, nu ne facem probleme cu lucrările”, declară Viorel Humă.
Fermierii gorjeni renunţă la culturile de floarea soarelui
Traian Ghinoiu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj, spune că a renunţat la floarea soarelui din mai multe motive: planta sărăceşte solul, are sensibilitate crescută la lipsa precipitaţiilor şi productivitatea e redusă. „În primul rând, după floarea soarelui, solul rămâne prea sărac în substanţe. Apoi, această cultură suferă foarte mult din cauza secetei, dar şi faptul că, în ultimii ani, producţiile nu mai treceau de 2.100 kg de floare la hectar, indiferent de tratamentele şi de tehnologia folosite”, susţine Traian Ghinoiu.
Pe ce culturi se axează, prin urmare, gorjenii? „În mod clar, în Gorj oamenii merg pe porumb. Cultură care poate da rezultate foarte bune, chiar pe timp de secetă, dacă se cunosc anumite secrete”, susţine Traian Ghinoiu.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – februarie 2013.