Adama
Vinasa Rompak

Fermieri, ultima zi! Cererea unică de plată se poate depune la APIA până luni, la ora 24!

Publicat: 14 iunie 2015 - 11:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care nu au ajuns încă la centrele județene APIA din țară ca să completeze cererea unică de plată, o mai pot face, fără penalități, până luni, 15 iunie, la ora 24.

După acest termen, fermierii pot să solicite ajutoarele financiare la care au dreptul, dar vor fi penalizați cu câte 1% din suma cuvenită, pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Beneficiarii schemelor de plată din agricultură trebuie să fie fermieri activi. Această condiție nu este obligatorie pentru fermierii care au încasat subvenții, în anul anterior de cerere, sub 5.000 de euro. Fermierii care sunt înregistrați la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi vor dovedi că sunt fermieri activi cu codul activității agricole. Fermierii care nu sunt înregistrați au nevoie de declarația 221 care demonstrează că au obținut venituri din agricultură, declarația 200 privind veniturile realizate în România. În toată țara, sunt, probabil, mii de fermieri care nu au apucat să completeze cererea unică. Agroinfo este alături de ei și încercă să-i ajute, reamintindu-le care sunt documentele de care au nevoie pentru cererea unică pentru principalele scheme de plată.

Sectorul vegetal. Pentru plata pe suprafață aveți nevoie de documentele justificative ale utilizării legale a terenurilor:

- adeverință eliberată de primăria pe raza căreia se află terenul ;
- copii conform cu originalul de pe titlurile de proprietate sau copii ale altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate. În absența acestora, e deajuns o declarație a fermierului dată în fața secretarului primăriei ;
- tabelul centraizator cu actele care dovedesc utilizarea legală, cu schimburile de teren făcute, pentru identificarea fără echivoc a parcelelor;
- în cazul în care fermierul utilizează terenul sub alte forme prezintă la APIA doar adeverința eliberată de primăria pe raza căreia se află terenul, iar această categorie va fi înscrisă la alte forme.

pajisti-in-livezi_b

Asociațiile crescătorilor de animale pot solicita plata pe suprafață pentru pășunile concesionate sau închiriate. Vor prezenta un tabel cu semnăturile membrilor și un raport al Adunării generale a membrilor în care vor detalia cum au cheltuit subvențiile și cum suma rămasă a fost împărțită între toți membrii fermieri.
Utilizatorii de pășuni, fără animale, pot încasa subvenția pe pășuni, fânețe, dacă dovedesc cu acte fiscale că au cosit și au vândut fânul. Condiția nu mai este valabilă pentru pajiștile alpine situate mai sus de 1.800 m altitudine.

Sectorul zootehnic. Pentru solicitarea ajutorului național tranzitoriu (ANTZ) aveți nevoie de următoarele acte:

- adeverință emisă de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care atestă că toate bovinele, caprinele și ovinele din exploatație sunt identificate și înregistrate, detaliate pe crotalii și că sunt cuprinse în programul de supraveghere, control și eradicare a bolilor la animale;
- registrul individual al exploatației completat și actualizat.

Pentru schema decuplată de producție în sectorul bovine pentru lapte și bovine pentru carne aveți nevoie de:

- copia pașaportului fiecărui animal pentru care se solicită ANTZ, copia documentelor care atestă ieșirile din efectiv, după caz, pentru exploatațiile nou înființate în perioada 17 aprilie 2014 – 31 martie 2015;
- copie de pe dovada de înregistrare a solicitantului în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2014-2015 pentru fermierii care au solicitat ANTZ precum și a cantităților de lapte livrate sau vândute direct, în cazul fermierilor noi-înregistrați în sistem sau care nu au depus cereri în 2013, 2014;
- adeverință emisă de o asociație a crescătorilor de bovine, recunoscută și cu reprezentativitate națională prin care se recunoaște statutul de crescător de bovine al solicitantului.

doua-vaci-frumoase_b

Pentru sprijinul cuplat de producție (SCZ), la bivolițe de lapte:

- copie de pe pașaportul fiecărui animal pentru care se solicită sprijin;
- adeverință emisă de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei;

Ovine și caprine:
- adeverință de la asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei care atestă înscrierea animalului în Registrul genealogic, începând cu anul 2016.

Berbeci_b

Taurine de carne și metișii acestora:
- copie de pe pașaportul fiecărui animal;
- adeverință eliberată de Asociația Națională de Zootehnie (ANZ) care certifică rasele de carne și metișii acestora;
- documente care atestă ieșirile animalelor din exploatație, dacă este cazul.

Vaci de lapte:
- copie de pe pașaportul fiecărei vaci;
- adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată cu înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei care atestă că vaca de lapte a fost înscrisă începând cu anul 2015, cu excepția vacilor de lapte din zona montană, care trebuie să fie înscrise în Registrul genealogic, începând cu anul 2016;
- copie de pe contractul cu un cumpărător, valabil minim 6 luni sau de pe actele fiscale care dovedesc livrarea/vânzarea laptelui, respectiv facturi fiscale sau file din carnetul de comercializare.

Vizualizat: 2302 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Crescătorii de animale care cer bani pentru bunăstare trebuie să depună cererea unică şi dacă nu utilizează terenurile

Crescătorii de animale care cer bani pentru bunăstare trebuie să depună cererea unică şi dacă nu utilizează terenurile

Fermierii care solicită fonduri europene pentru bunăstarea animalelor au obligaţia de a completa şi depune cererea unică de plată, indiferent dacă solicită la plată întreaga suprafaţă agricolă a exploataţiei sau doar o parte a acesteia, a anunţat, în 11 iunie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Declarația zilei: 800.000 de fermieri au depus cereri unice de plată, spune șeful APIA

Declarația zilei: 800.000 de fermieri au depus cereri unice de plată, spune șeful APIA

Mihai Puțintei, șeful APIA, a declarat în Comisia pentru agricultură că au fost depuse până joi, 11 iunie, 800.000 de cereri unice de plată, numărul include atât solicitările de subvenții din sectorul vegetal, cât și cele din zootehnie.

APIA, sub asaltul fermierilor! Câte o mie de cereri pe zi și mii de hectare de teren vor rămâne fără subvenții!

APIA, sub asaltul fermierilor! Câte o mie de cereri pe zi și mii de hectare de teren vor rămâne fără subvenții!

5 zile! Atât a mai rămas până la închiderea sesiunii de primire a cererii unice, fără penalități. Centrele APIA sunt ticsite de miile de fermieri. Mii de hectare eligibile la plată pot rămâne fără subvenții. Banii europeni se duc pe apa sâmbetei.

Fermieri, APIA vă reamintește că 15 iunie este ultima zi de primire a cererilor unice! Iată ce spune Jurnalul Oficial UE!

Fermieri, APIA vă reamintește că 15 iunie este ultima zi de primire a cererilor unice! Iată ce spune Jurnalul Oficial UE!

APIA  atrage atenția fermierilor că 15 iunie este ultima zi de depunere a cererilor unice de plată. Liderii fermierilor au încercat să-l înduplece pe șeful APIA, Mihai Puțintei, să prelungească termenul, fără penalități. Doar Comisia Europeană poate decide acest lucru.

Laurențiu Baciu: APIA din teritoriu nu a înțeles că schimburile de teren sunt eligibile pentru plată

Laurențiu Baciu: APIA din teritoriu nu a înțeles că schimburile de teren sunt eligibile pentru plată

Fermierii mai au la dispoziție doar 6 zile în care pot să depună cererea unică de plată fără penalități. 15 iunie este ultima zi. Nici în al doisprezecelea ceas lucrurile nu sunt limpezi.

Noutăți APIA! De săptămâna aceasta utilizatorii de pășune fără animale pot să depună cererea unică!

Noutăți APIA! De săptămâna aceasta utilizatorii de pășune fără animale pot să depună cererea unică!

Anunțul a fost făcut de Mihai Puțintei, șeful APIA, în cadrul emisiunii Viața Satului. Condițiile în care se dau acești bani sunt expuse de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

George Turtoi: Toți crescătorii de animale pot să depună cererea unică de plată

George Turtoi: Toți crescătorii de animale pot să depună cererea unică de plată

Toți crescătorii de bovine, ovine și caprine vor fi invitați la APIA să completeze cererea unică de plată. Anunțul a fost făcut de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii