Fermierii care nu au ajuns încă la centrele județene APIA din țară ca să completeze cererea unică de plată, o mai pot face, fără penalități, până luni, 15 iunie, la ora 24.
După acest termen, fermierii pot să solicite ajutoarele financiare la care au dreptul, dar vor fi penalizați cu câte 1% din suma cuvenită, pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Beneficiarii schemelor de plată din agricultură trebuie să fie fermieri activi. Această condiție nu este obligatorie pentru fermierii care au încasat subvenții, în anul anterior de cerere, sub 5.000 de euro. Fermierii care sunt înregistrați la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi vor dovedi că sunt fermieri activi cu codul activității agricole. Fermierii care nu sunt înregistrați au nevoie de declarația 221 care demonstrează că au obținut venituri din agricultură, declarația 200 privind veniturile realizate în România. În toată țara, sunt, probabil, mii de fermieri care nu au apucat să completeze cererea unică. Agroinfo este alături de ei și încercă să-i ajute, reamintindu-le care sunt documentele de care au nevoie pentru cererea unică pentru principalele scheme de plată.
Sectorul vegetal. Pentru plata pe suprafață aveți nevoie de documentele justificative ale utilizării legale a terenurilor:
- adeverință eliberată de primăria pe raza căreia se află terenul ;
- copii conform cu originalul de pe titlurile de proprietate sau copii ale altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate. În absența acestora, e deajuns o declarație a fermierului dată în fața secretarului primăriei ;
- tabelul centraizator cu actele care dovedesc utilizarea legală, cu schimburile de teren făcute, pentru identificarea fără echivoc a parcelelor;
- în cazul în care fermierul utilizează terenul sub alte forme prezintă la APIA doar adeverința eliberată de primăria pe raza căreia se află terenul, iar această categorie va fi înscrisă la alte forme.
Asociațiile crescătorilor de animale pot solicita plata pe suprafață pentru pășunile concesionate sau închiriate. Vor prezenta un tabel cu semnăturile membrilor și un raport al Adunării generale a membrilor în care vor detalia cum au cheltuit subvențiile și cum suma rămasă a fost împărțită între toți membrii fermieri.
Utilizatorii de pășuni, fără animale, pot încasa subvenția pe pășuni, fânețe, dacă dovedesc cu acte fiscale că au cosit și au vândut fânul. Condiția nu mai este valabilă pentru pajiștile alpine situate mai sus de 1.800 m altitudine.
Sectorul zootehnic. Pentru solicitarea ajutorului național tranzitoriu (ANTZ) aveți nevoie de următoarele acte:
- adeverință emisă de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care atestă că toate bovinele, caprinele și ovinele din exploatație sunt identificate și înregistrate, detaliate pe crotalii și că sunt cuprinse în programul de supraveghere, control și eradicare a bolilor la animale;
- registrul individual al exploatației completat și actualizat.
Pentru schema decuplată de producție în sectorul bovine pentru lapte și bovine pentru carne aveți nevoie de:
- copia pașaportului fiecărui animal pentru care se solicită ANTZ, copia documentelor care atestă ieșirile din efectiv, după caz, pentru exploatațiile nou înființate în perioada 17 aprilie 2014 – 31 martie 2015;
- copie de pe dovada de înregistrare a solicitantului în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2014-2015 pentru fermierii care au solicitat ANTZ precum și a cantităților de lapte livrate sau vândute direct, în cazul fermierilor noi-înregistrați în sistem sau care nu au depus cereri în 2013, 2014;
- adeverință emisă de o asociație a crescătorilor de bovine, recunoscută și cu reprezentativitate națională prin care se recunoaște statutul de crescător de bovine al solicitantului.
Pentru sprijinul cuplat de producție (SCZ), la bivolițe de lapte:
- copie de pe pașaportul fiecărui animal pentru care se solicită sprijin;
- adeverință emisă de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei;
Ovine și caprine:
- adeverință de la asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei care atestă înscrierea animalului în Registrul genealogic, începând cu anul 2016.
Taurine de carne și metișii acestora:
- copie de pe pașaportul fiecărui animal;
- adeverință eliberată de Asociația Națională de Zootehnie (ANZ) care certifică rasele de carne și metișii acestora;
- documente care atestă ieșirile animalelor din exploatație, dacă este cazul.
Vaci de lapte:
- copie de pe pașaportul fiecărei vaci;
- adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată cu înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei care atestă că vaca de lapte a fost înscrisă începând cu anul 2015, cu excepția vacilor de lapte din zona montană, care trebuie să fie înscrise în Registrul genealogic, începând cu anul 2016;
- copie de pe contractul cu un cumpărător, valabil minim 6 luni sau de pe actele fiscale care dovedesc livrarea/vânzarea laptelui, respectiv facturi fiscale sau file din carnetul de comercializare.