UN FERMIER ROMÂN A LUAT BANI PE TOATE SCHEMELE DE PLATĂ DIN AGRICULTURĂ ȘI A DAT PESTE CAP SOFTUL APIA. Dacă s-ar da subvențiile la timp, fermierii români ar câștiga 30-40 de euro în plus pe hectar și ar reuși să-și plătească la timp împrumuturile, spune fermierul care a luat bani din toate subvențiile aferente campaniei 2015. Fiind complex, dosarul lui de subvenții a blocat sistemul informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, pentru TVR 1, că un fermier a accesat toate schemele de plată, atât din vegetal, cât și din zootehnie și dosarul lui a blocat softul APIA.
Am avut un fermier, suntem practic la rezolvarea dosarului, este un fermier din Suceava care are absolut toate schemele și pentru a reuși să-i rezolvăm problema, a trebuit să stopăm programul și să îi facem de două ori cererea. Are absolut toate schemele, atât pe vegetal și toate animalele le are, declara ministrul.
Dosarul de subvenții, fiind atât de complex, a necesitat întoarcerea în sistemul informatic pentru fiecare schemă de plată în parte. Această întoarcere în sistem este operată de funcționarii APIA pentru autorizarea la plată a tuturor schemelor de sprijin financiar pentru care este eligibil fermierul și care au fost bifate de acesta în cererea unică.
AGROINFO a aflat, în exclusivitate, cine este fermierul care a dat peste cap APIA cu un dosar de subvenții care a generat nu mai puțin de 1.400 de erori în sistemul informatic.
Am avut discuții aprinse cu ministrul agriculturii din cauza subvenției. Am discutat și când a fost la Suceava, iar o discuție am avut-o la București. De fiecare dată mi-a spus că încearcă să rezolve. Au fost probleme cu sistemul informatic APIA, cu modulul pentru sprjinul cuplat pentru vita de carne, l-au implementat târziu în sistem, undeva pe 28 august, și mi s-a spus că nu am cum să-mi iau subvențiile pe vegetal fără cele din zootehnie pentru că nu am decizie de plată. Am ținut tot timpul legătura și cu directorul APIA Suceava și știam care sunt problemele cu dosarul meu.
Am avut 1.400 de erori generate de program! Vă dați seama?! Numai pe dosarul meu! Și gândiți-vă că, în situația mea, sunt mii de fermieri români. Poate nu au dosarele așa complexe, nu au sprijin cuplat pe soia sau pe lucernă, dar tot au ceva, măcar 300 de erori. Așa că am rămas printre ultimii fermieri din România care și-au încasat subvențiile. Exploatez 1.000 ha, am 120 de capete de vite de carne, 40 de capete de vaci de lapte, oi, capre și am dobânzi de plătit la creditele bancare pe care le-am făcut. Știu că am un caz mai particular, declară fermierul Ovidiu Prodaniuc, exclusiv pentru AGROINFO.
Din pricina complexității dosarului, agricultorul nu și-a primit banii decât foarte târziu. Fermierul ne-a spus că subvențiile care i se cuveneau au intrat în contul său bancar abia vineri, pe 2 septembrie 2016. Și nici vineri nu și-a primit toți banii. APIA mai trebuie să-i plătească ajutorul național tranzitoriu vegetal (ANT 1), dar și ajutor național tranzitoriu din zootehnie (ANTZ), singura schemă de plată care este acoperită din bugetul național.
Am încasat vineri 1.000.054 de lei. Banii sunt pe vegetal și pe zootehnie, minus ajutorul național tranzitoriu. Pe vegetal am avut așa: sprijin cuplat pe lucernă (520 euro/ha), sprijin cuplat pe soia (269 euro/ha). Pe zootehnie, am avut sprijin cuplat la vaca de lapte (826 euro/cap de vacă de lapte) și am avut la plată 20 de vaci, sprijin cuplat la taurine sau vite de carne (1.222 euro/cap de vită de carne) și am avut la plată 56 de capete de taurine, am luat sprijin cuplat și la oaie și la capră (4,68 euro/cap de oaie/capră). Am cultivat lucernă pe 10 ha, pe care am și încasat sprijinul cuplat, iar soia a fost cultivată pe 50 de hectare. Am îndeplinit criteriile de eligibilitate pentru toată suprafața, chiar am făcut o producție mai mare la soia decât s-a cerut, am atins aproape 2 tone/ha, spune fermierul.
Ovidiu Prodaniuc este unul dintre fermierii români premiați pentru inovație, are o instalație de biogaz montată în fermele de animale. Fermierul care muncește zi lumină ne-a spus că ar fi mai departe cu fermele de care se ocupă dacă subvențiile, acest ajutor mare acordat de Uniunea Europeană, i-ar ajunge la timp în buzunare.
Dacă s-ar da subvențiile la timp, la fiecare hectar fermierul român ar câștiga undeva între 30-40 de euro în plus. Dacă le-ar da la timp, și-ar plăti și fermierul creditele și dobânzile mult mai repede. Sau și-ar lua inputurile în toamnă, în noiembrie, decembrie, ianuarie și le-ar scoate cu un preț mai mic cu 30%. Ar câștiga prin negociere, dar fermierul trebuie să aibă banii în cont când face negocieri. Cât timp programul APIA nu funcționează foarte bine nici subvențiile nu se vor da la timp, este convins fermierul.
Fermierul Ovidiu Prodaniuc administrează în Suceava firmele Lucos și LucosDiov Consulting din localitatea Moara și a înființat, alături de fermierul Dumitru Grigorean, Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România .