SIVECO dezvăluie care ar putea fi data când va începe plata integrală a subvențiilor către fermierii români! Compania este cea care a creat sistemul informatic cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), din pricina căruia ar fi întârziat și plata către fermieri a avansului pe suprafață. Agroinfo a solicitat companiei un punct de vedere argumentat despre modulul pentru plățile finale!
Agricultorii români retrăiesc tensiunea din zilele în care își așteptau avansul pe suprafață, cei 53 de euro/ha, o parte mică din subvențiile la care au dreptul. Banii i-ar fi ajutat anul trecut să acopere prea puțin din datoriile acumulate la furnizorii de inputuri în agricultură sau la băncile pe unde au împrumuturi. Cu toții așteaptă grosul banilor, adică plata integrală a subvențiilor.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent că plata integrală ar putea începe abia la sfârșitul lunii aprilie 2016. Cauza: modulul pentru plățile integrale nu este încă pregătit!
Iată ce ne-a declarat SIVECO despre stadiul în care se află pregătirea modulului și despre termenul la care ar putea începe plățile integrale!
Modulul pentru efectuarea plăților integrale/finale către fermierii români este complet diferit față de cel dedicat plății în avans. Cerințele pe care trebuie să le îndeplinească sistemul informatic pentru a susține plata integrală/ finală sunt suplimentare față de cele destinate plăților în avans. Cerințele privesc fluxurile de lucru care trebuie dezvoltate și implementate în următoarele module ale sistemului informatic:
1. Eșantionarea în vederea selectării fermierilor pentru controlul prin teledetecție și controlul pe teren
2. Controlul prin teledetecție
3. Raportul de control pe teren
4. Controlul administrativ pentru sector vegetal după controlul pe teren
5. Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic înainte de controlul pe teren
6. Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic după controlul pe teren
7. Calculul plăților pentru sectorul vegetal, respectiv zootehnic pentru plata finală
8. Aprobarea plăților pentru sectorul vegetal, respectiv zootehnic pentru plata finală
9. Efectuarea propriu-zisă a plăților finale (ordine de plată, extrase de cont etc)
10. Gestionarea plăților necuvenite
11. Gestionarea registrului unic al debitorilor
12. Gestionarea registrului unic al sancțiunilor multianuale
13. Realizarea raportărilor naționale și europene privind plățile efectuate către fermieri
Astfel, pentru ca modulul de efectuare a plăților integrale/ finale către fermierii români să funcționeze în parametrii normali este necesară implementarea modulelor aferente activităților prezentate mai sus.
Pentru realizarea modului informatic destinat plății integrale/ finale a subvențiilor este necesară parcurgerea acelorași etape de contractare, analiză, proiectare, dezvoltare, testare și recepție.
Termen pentru plata subvențiilor integrale: aprilie 2016?
În acest moment, echipa de proiect APIA și consorțiul furnizor se află în faza premergătoare contractării. Din analiza și planificarea făcute împreună, a rezultat termenul avansat de conducerea Ministerului Agriculturii pentru livrarea modulului destinat efectuării plăților integrale/ finale (adică, sfârșitul lunii aprilie 2016 n.r.).
Confirmăm că împreună cu APIA și Ministerul Agriculturii depunem eforturi pentru identificarea modalităților de optimizare a etapelor mai sus menționate în scopul devansării termenului pentru livrarea modulului destinat efectuării plăților integrale/ finale. Termenul final pentru plata subvențiilor din campania 2015 este 30 iunie 2016.