Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) a dat publicităţii, la sfârşitul lunii aprilie, raportul lunar privind estimarea producţiei şi a consumului, precum şi evoluţia Indexului GOI (Grains and Oilseeds Index) care este uşor mai ridicat în această lună, ca urmare a creşterii preţului la porumb și la soia, ceea ce compensează declinul înregistrat la grâu și la orz.
Proiecția pentru producția totală de cereale în 2014/15 a fost revizuită în jos cu 14 mil. tone, ajungând acum la 1.935 mil. tone. Aceasta, în mare parte, din cauza scăderii cu 10 mil. tone a estimării privind producţia de porumb din SUA, ca urmare a întârzierilor din campania de semănat şi din cauza restrângerii suprafeţelor de soia. Producția mondială de porumb este de așteptat să scadă cu 2% faţă de anul trecut, iar stocurile de final de sezon sunt estimate în creştere cu doar 3% faţă de finalul sezonului trecut (raportul anterior 10%).
Deși există unele îngrijorări privind condiţiile mai puțin favorabile pentru culturile de toamnă, în special pentru grâul de toamnă din SUA, perspectivele privind disponibilitățile totale şi producţia mondială de grâu rămân în general bune. Astfel, prețurile au scăzut cu 2% față de luna precedentă. Producţia totală de cereale şi de oleaginoase din sezonul 2014/15 este de aşteptat să urce cu 2% faţă de anul trecut iar stocurile de la sfârșitul sezonului, să scadă cu 4 mil. tone. Şi volumul comerţului internaţional cu cereale este posibil să scadă, dacă China nu va importa cantităţi mari de cereale.
Pe fondul campaniei de recoltare în desfăşurare din emisfera sudică, previziunile privind cultura de soia în sezonul 2013/14 continuă să indice, atât pentru producţie, cât şi pentru comerț, disponibilități totale mai ample decât se anticipase la începutul anului. Prognoza pentru producţia braziliană de soia este în creştere şi în această lună, pe măsură ce recoltarea se apropie de final iar randamentele sunt bune. Prognoza privind Argentina a fost redusă, ca urmare a condiţiilor meteo mai puţin favorabile. Cu toate acestea, pentru ambele state, se anunţă cea mai mare producţie de soia realizată vreodată.
Pentru sezonul 2014/2015, perspectivele oficiale anticipează o creștere cu 6% a suprafeţei semănate cu porumb în SUA, fermierii fiind încurajaţi de preţul favorabil.
Grâu: În ciuda îngrijorării legate de condiţiile meteo, există perspective favorabile privind producţia de grâu din 2014, care (să sperăm) vor compensa unele probleme create de incertitudinea politică din regiunea Mării Negre. Conform estimărilor IGC, producția mondială de grâu va scădea cu 2% în 2014/15, ajungând la 697 mil. tone. În 2014 sunt de aşteptat randamente medii normale, după nivelurile foarte ridicate înregistrate în 2013. Principalii exportatori vor înregistra stocuri mai mici la final de sezon, iar volumul comerțului internaţional va fi în scădere faţă de anul trecut, ajungând la 144 mil. tone.
Porumb: Indicele GOI pentru porumb a crescut cu 1% faţă de luna trecută, pe fondul înregistrării unei cereri crescute la export şi din cauza îngrijorării cu privire la începutul lent al campaniei de semănat în această primăvară în SUA. Producţia record înregistrată la principalii cultivatori din emisfera nordică a contribuit la refacerea stocurilor în sezonul 2013/14. Cererea la nivel mondial a crescut ca urmare a prețurilor relativ mai mici, dar şi datorită prognozei privind volumul comerțului mondial. Producția globală este de așteptat să scadă cu 2% faţă de anul trecut, ajungând la aproximativ 950 mil. tone în sezonul 2014/15. Este de aşteptat ca randamentele bune să atragă rezultate excepționale.
Oleaginoase: Producția mondială de soia este estimată la un record de 282 mil. tone în sezonul 2013/14, în timp ce stocurile de sfârșit de sezon sunt în creştere cu 4% faţă de anul trecut. Livrările globale sunt mai ample decât se anticipase inițial, comerțul mondial de soia este de așteptat să crească cu 11% în sezonul 2013/14, ajungând la 108 milioane tone. Creşterea se datorează aproape în întregime cererii mari din partea Chinei.
Producţia mondială de rapiţă, conform estimării provizorii, este de aşteptat să scadă cu 4% în sezonul 2014/15, ca urmare a randamentelor medii mai mici.