Prezent la Galaţi la Conferinţa regională cu tema “Satul românesc are viitor!”, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a răspuns la întrebările adresate de noi privind situaţia terenului de 2.815 ha din Insula Mare a Brăilei transferat de la ASAS către Consiliului Judeţean Brăila şi restructurarea cercetării agricole.
“Astăzi, multe staţiuni nu mai fac cercetare”
“Eu ştiu că nu s-a transferat nimic! Deocamdată, există o dezbatere la nivelul Parlamentului, nu ştiu exact la ce fază este în acest moment. Dar eu vreau să spun un singur lucru. Am făcut o evaluare la nivel naţional pe ce înseamnă cercetare şi mi-aş dori foarte tare să ajung la un acord cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, astfel încât să restructurăm tot sectorul de cercetare. Astăzi, din lipsă de finanţare, foarte multe staţiuni nu mai fac cercetare; nu fac altceva decât să intre în parteneriate publice private cu anumiţi agenţi economici. Acest lucru s-a întâmplat şi la Brăila, pe cele 2.800 de hectare mult disputate”, ne-a declarat Daniel Constantin.
Prioritate, investiţiile în pomicultură
Titularul de la Agricultură a adăugat opinând că în unităţile de profil se face prea puţină cercetare, majoritatea terenurilor fiind concesionate către societăţi comerciale.
“Dar, realitatea este foarte clară: trebuie să ne întoarcem la cercetare şi eu mizez foarte mult pe acest lucru. Vă dau un exemplu, zilele trecute, i-am rugat pe cei care sunt în domeniu în zona de pomicultură să-mi spună absolut toate nevoile de investiţii pe care le au pentru că vreau în acest an cu toate forţele pe care le avem noi la nivel central să sprijinim cele trei unităţi de cercetare - mă refer aici la staţiunea de la Bistriţa, la cea de la Iaşi şi la Institutul de la Mărăcineni - pentru a face investiţii şi pentru a fi furnizori de materie primă pentru programul pomicol pe care îl avem la dispoziţie începând din 2014”, a precizat Constantin.
Înfiinţarea a patru institute naţionale
Referitor la viitorul cercetării, la restructurarea domeniului, ministrul Agriculturii a adăugat: “Cred că suntem pe punctul de a ajunge la o soluţie foarte bună, în primul rând pentru nucleul de cercetători foarte bun pe care îl avem în continuare la ASAS. Trebuie să concentrăm, din punctul meu de vedere, adevărata cercetare la anumite staţiuni, să le finanţăm foarte bine şi, sigur, că şi celelalte să trăiască de pe urma acestor staţiuni sau institute care trebuie să le avem. Eu m-aş bucura foarte tare ca restructurarea ASAS-ului să însemne înfiinţarea unui institut naţional pentru producţia vegetală, un institut pentru zootehnie, un altul pentru horticultură şi, eventual, un altul pentru zona de irigaţie. Dacă avem aceste lucruri foarte bine dezvoltate, cred că putem după aceea, prin programele pe care să le finanţeze Ministerul Agriculturii, să avem cu adevărat un partener pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung”.