Reforma adoptată în 2007, a transformat Uniunea Europeană dintr-un exportator de zahăr într-un mare importator, schimbând dinamica pieţei în mod semnificativ.
Preţurile destul de ridicate practicate pe plan internaţional au slăbit interesul traderilor faţă de piaţa europeană, în timp ce reforma în sine a condus la o creştere de productivitate în interiorul statelor comunitare, peste cotele admise. Prin urmare, Comisia Europeană a introdus măsuri excepţionale de piaţă pentru a remedia problemele legate de aprovizionarea cu zahăr.
Potrivit estimărilor oficiale, producţia de sfeclă de zahăr a Uniunii Europene va înregistra o creştere anul acesta, asigurându-se echivalentul a 17,2 milioane tone de zahăr brut, după ce în anul de marketing 2010-2011 s-a obţinut doar 15,4 milioane tone. Acesta este rezultatul unei creşteri de 2 la sută a suprafeţelor cultivate. Recolta record se datorează şi campaniei de plantare extrem de lungi, care a durat până la sfârşitul lunii ianuarie sau chiar februarie, în unele state membre.
Întrucât producţia depăşeşte cu mult cota alocată, Comisia Europeană a aprobat licenţe de export pentru 2,05 milioane tone de zahăr rafinat şi a eliberat 650 mii tone metrice în afara cotei pentru a deservi exclusiv piaţa internă pentru a reface stocurile. În plus, importurile de zahăr au fost sub nivelurile anticipate, ceea ce au determinat autorităţile de la Bruxelles să adoplte noi măsuri excepţionale, de această dată cu scopul de a stimula importurile de zahăr brut, printr-o serie de oferte.
Conform estimărilor actuale, în sezonul 2011-2012, importurile de zahăr în Uniunea Europeană sunt proiectate să ajungă la 3,4 milioane tone, în timp ce exporturile sunt evaluate la 2,5 milioane tone. Pentru anul de marketing 2012-2013, se anticipează o creştere minoră a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, iar producţia de zahăr a UE este evaluată la 15,5 milioane tone. Importurile de zahăr sunt estimate la 3,3 milioane tone, în timp ce exporturile la 1,5 milioane tone.