Asociaţia Bio-România solicită autorităţilor eliminarea TVA pentru alimentele de bază certificate bio, respectiv pentru carne, lapte, ouă, pâine, legume şi fructe, argumentând că bugetul statului nu va avea de suferit deoarece în sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscală, iar produsele pot avea preţuri aproape similare cu cele provenite din agricultura convenţională.
„Scopul nostru ca asociaţie este să dăm românilor alimente bio şi de aceea avem acest parteneriat cu Carrefour România pentru distribuirea în reţeaua naţională de magazine a produselor bio provenite de la producători şi procesatori, dar şi să schimbăm percepţia consumatorilor români potrivit căreia alimentul bio este scump. Am solicitat premierului, Ministerului Agriculturii şi celui de Finanţe ca alimentele de bază certificate bio şi anume carnea, laptele, produse lactate, ouăle, pâinea, legumele şi fructele să aibă TVA zero deoarece am demonstrat deja că, dacă materia primă bio din România este procesată şi distribuită corect în magazinele din România, cel puţin la vegetale, preţul produselor nu are voie să depăşească 10% faţă de preţul unui produs similar obţinut în agricultura convenţională”, a declarat preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România”, Marian Cioceanu.
Potrivit acestuia, românii consideră că produsele ecologice sunt scumpe întrucât majoritatea sunt aduse din import, România exportând mai mult materie primă ecologică şi în procente foarte mici produse procesate. „Consumatorii români au o percepţie corectă că produsele ecologice sunt scumpe, pentru că multe sunt aduse din import. Într-adevăr noi dăm grâul şi laptele în Germania şi luăm biscuiţii şi iaurtul de la ei, care se vinde de multe ori mai scump decât în Germania”, a subliniat Cioceanu.
În agricultura bio nu se poate face evaziune fiscală
Şeful Bio-România a afirmat că în sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscală pentru că nu se poate cumpăra nici cel mai mic ingredient la negru deoarece toate produsele trebuie să fie însoţite de certificatele bio. „Noi am venit şi cu o altă fundamentare şi anume că în sistemul agriculturii ecologice nu se poate face evaziune fiscală. Nu poţi să ai oameni angajaţi la negru, pentru că nu poţi să vinzi sub nicio formă, de la cel mai mic ingredient, materie primă, inputuri sau produse, fără factură şi fără acel certificat de produs ecologic. Dacă nu are certificat, magazinul nu poate să îl eticheteze. Dacă nu avem evaziune fiscală pe lanţul producţiei alimentului ecologic, bugetul statului nu va fi afectat de eliminarea TVA, iar dacă volumul de vânzări va fi mare toate celelalte impozite se vor multiplica şi bugetul va fi pe plus”, a explicat Marian Cioceanu. sursa: Agerpres