Ministerul Agriculturii anunţă că, pe 22 februarie 2016, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a semnat Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului MADR 619/2015, care stabileşte condiţiile de acordare a plăţilor directe în agricultură.
MADR precizează că noul Ordin va fi publicat în cel mai scurt timp în Monitorul Oficial. De asemenea, în cursul acestei săptămâni va fi publicat şi Ordinul 620 care va conţine formularul cererii unice de plată. Astfel, fermierii vor putea depune cererile unice de plată începând cu 1 martie şi până pe 15 mai 2016 ,fără penalităţi.
Iată principalele modificări la documentele care fac dovada utilizării terenului şi la identificarea parcelelor:
- Se simplifică documentele prin care fermierii fac dovada utilizării terenului. Se solicită doar adeverinţa emisă de primărie conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere şi, după caz, contractele de închiriere /concesiune/ arendă încheiate între fermier şi UAT/ADS. NU se mai solicită:
- copia de pe filele din Registrul Agricol referitoare la Cap II b, Cap III şi Cap XV a
- copie a titlului de proprietate şi, în lipsa acestuia, declaraţia pe propria răspundere a fermierului privind motivul lipsei acestui document,
- tabelul centralizator cu contracte (de arendare, închiriere, comodat, asociere în participaţiune), odată cu abrogarea anexei 11.
- S-a eliminat Capitolul XVa din adeverinţă. Înregistrări privind contractele de arendare. Ca urmare, s-a introdus menţiunea ca la suprafaţa în arendă să se înscrie suprafaţa rezultată din însumarea suprafeţelor prevăzute în contractele de arendă încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată, care sunt valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere. De asemenea, s-a introdus menţiunea ca eliberarea adeverinţei să nu fie condiţionată de plata impozitelor şi taxelor locale.
- În contextul simplificării, funcţionarul APIA verifică corespondenţa suprafeţelor utilizate înscrise în adeverinţa emisă de primărie, cu suprafeţele declarate în cerea unică de plată. NU se mai verifică corespondenţa dintre suprafaţa din anexa 11 cu suprafeţele din adeverinţă.
- S-a precizat că sunt NEELIGIBILE doar suprafeţele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data limită de depunere a cererilor unice de plată, şi nu întreaga cerere, deoarece în cererea unică de plată sunt incluse, după caz şi animalele.
- Întrucât digitizarea parcelelor agricole cu suprafeţe sub 0,1 ha este foarte laborioasă, în sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul (UE) 1306/2013, fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată au posibilitatea să nu le declare, cu condiţia ca respectivele parcele să nu depăşească un hectar.
- La depunerea cererii unice de plată, fermierul localizează parcela agricolă prin identificarea corectă a amplasamentului şi a conturului parcelei agricole în blocul fizic, pentru care se solicită plăţi. În conformitate cu art. 72 alin (3) din Regulamentul (UE) nr 1306/201, APIA pune la dispoziţia solicitanţilor, pentru completarea corectă a cererilor unice de plată, suprafaţa eligibilă şi categoria de folosinţă a blocurilor fizice, precum şi datele şi materialele grafice referitoare la parcelele declarate şi/sau controlate pe teren în anul de cerere anterior.
- Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2333/2015, cererile unice de plată se supun controalelor încrucişate preliminare. Astfel, urmare celor constatate de APIA, fermierii au dreptul să modifice cererea unică de plată, fără penalizări.