Fermierii români au însămânțat în acest an puțin peste 3,82 milioane de hectare cu culturi de primăvară. Sub 2,4 milioane hectare au fost însămânțate cu porumb, potrivit datelor MADR, transmise la solicitarea Agroinfo. O mare parte din culturile de primăvară au fost semănate târziu, din cauza ploilor excesive și a temperaturilor scăzute, iar producțiile sunt deja amenințate de secetă și caniculă.
Datele operative, culese prin Direcţiile pentru Agricultură judeţene, privind campania de însămânţări de primăvară, centralizate la nivelul MADR, arată că până la 15 iunie 2016 au fost însămânţate, în total, 3.826.966 ha:
973.222 ha cu floarea soarelui
120.416 ha cu soia
2.397.583 ha cu porumb
146.399 ha cu ovăz
127.368 ha cu orzoiacă de primăvară
37.810 ha cu mazăre
24.168 ha cu sfeclă
Tot datele MADR, transmise la solicitarea redacţiei, arătau că până pe 7 iunie 2016, culturile de primăvară au fost însămanţate pe circa 89% din suprafaţa propusă.
Suprafețele însămânțate în această primăvară sunt mai mici decât cele de anul trecut. În 2015, cu 2,52 mil. ha cultivate cu porumb, România a fost pe primul loc din Uniunea Europeană (UE) la suprafața cultivată, însă pe locul doi la producție, după Franța, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Deși suprafața cultivată cu porumb a crescut în 2015 cu 0,6% față de 2014, producția de porumb a României a scăzut anul trecut cu 26%, din cauza productivității (-26,5%).
Tot pe locul I în UE am fost și la floarea soarelui, atât la producție, cât și la suprafață, cu 1,75 mil. tone recoltate de pe 1 mil. ha. Față de 2014, producția de floarea soarelui a scăzut cu 19,7%, din cauza randamentului la hectar, mai mic cu 19,6%.
Un an dificil pentru agricultură: EXCES DE PLOI, urmat de SECETĂ
Îngrijorările noastre sunt legate de temperaturile ridicate care afectează atât cultura grâului, cât şi celelalte culturi aflate pe rod, floarea soarelui, porumbul, pentru că duc la scoaterea rapidă a apei din plantă, împiedică polenizarea şi fac polenul steril. Prognoza meteo spune că vor fi călduri foarte mari în perioada următoare, în lunile iulie şi august, a declarat recent, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.
E nevoie clar de irigaţii, dar şi acestea rezolvă doar o parte din problemă. Nu este o situaţie în care să fim extrem de încântaţi, dar nici o o situaţie dramatică. A fost şi este un an dificil pentru că în toamnă s-a semănat mai târziu, în primăvară la fel, pentru că au fost ploi şi temperaturi scăzute, iar perioada de înflorit a venit pe secetă şi pe temperaturi ridicate. În aceste condiţii, trebuie să ai tehnologii foarte bine adaptate, cu hibrizi scurţi. Deocamdată nu avem o situaţie exactă a suprafeţelor calamitate de ploi în exces şi de grindină. (...) Vom şti exact abia când se închide capitolul recoltat. E prematur să facem prognoze pe producţii. Este bine să discutăm când avem recolta în hambar, a explicat Botănoiu. Potrivit acestuia, la ora actuală există în jur de 300.000 ha contractate pentru irigat.