Fermierii români care au cultivat soia anul trecut mai au o şansă să primească sprijinul cuplat pe 2015 de la APIA, chiar dacă seceta le-a distrus recolta și nu au obținut 1.300 de kilograme pe hectar. Iată cum!
Potrivit OMADR 619/2015, ca să fie eligibil pentru plata sprijinului cuplat la soia, un fermier trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- realizează o producţie anuală minimă de 1.300 kg boabe soia/ha;
- valorifică o producţie minimă de 1.300 kg boabe soia/ha pe bază de contract încheiat cu o unitate de industrializare a boabelor de soia, în scopul obţinerii de şrot şi ulei de soia sau soia integral extrudată, sau pe bază de contract comercial de vânzare a mărfii sau o utilizează în scopul furajării animalelor înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor şi a păsărilor pe care le deţine în fermă, prin prelucrarea producţiei cu instalaţii proprii de procesare sau pe bază de contract de prestări de servicii;
- livrează, pe bază de aviz de expediţie, deţinătorului soiului minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha, în cazul loturilor semincere, şi prezintă factura fiscală pentru servicii multiplicare soia, emisă către deţinătorul soiului, din care să reiasă ca i-a livrat minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha.
Documentul salvator: procesul verbal de constatare a calamităţii
Fermierii care au cultivat soia în 2015, foarte mulți nu au reușit, din păcate, din cauza secetei, să atingă ținta de 1.300 kg/ha care este obligatorie pentru plata cuplată. În schimb, venind cu un proces verbal de constatate a unei calamități, așa cum a fost definită de Ordonanța 45 din 2015, se poate face o asociere între cantitatea livrată și procentul de calamitare din procesul verbal de constatare. Prin urmare, acel procent se traduce în cifră netă de producție, care se atașează la contractul de comercializare și, la final, fiecărui fermier i se calculează dacă a atins ținta de producție sau nu. Din ce am văzut până acum, majoritatea fermierilor au grade de calamitare între 30 și chiar 90 la sută, a explicat Florin Faur, directorul executiv al APIA Timiș, la o întâlnire cu fermierii din județ, pe 4 martie 2016, la Timișoara.
Pentru a încasa sprijinul cuplat pe 2015, fermierii trebuie să depună la APIA documentele doveditoare până pe 31 martie 2016!
Conform OMADR 619/2015, documentele doveditoare sunt:
- note de intrare/recepţie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau păsările pe care le deţine în fermă;
- factura de achiziţie a instalaţiei de procesare/contractul de închiriere/contractul de leasing al instalaţiei de procesare sau contractul de prestări de servicii pentru producerea de furaje sau extras din documentele contabile din ultimul an prin care dovedeşte că instalaţia este înregistrată ca mijloc fix;
- contractul încheiat cu o unitate de procesare a boabelor de soia, în scopul obţinerii de şrot şi ulei de soia sau soia integral extrudată, şi factura fiscală de vânzare sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul persoanelor fizice, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha;
- contractul comercial de vânzare a mărfii şi factura fiscală de vânzare sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha vândută;
- factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială, cu una dintre mențiuni: "sămânţă admisă pentru însămânţare", "necesar propriu" şi "interzisă comercializarea";
- în cazul loturilor semincere, contractul de multiplicare.
Prin urmare, se creează asocierea dintre cantitatea livrată și procesul verbal de calamitate, iar la sfârșit, când se trage linie, probabil majoritatea fermierilor care au pus soia anul trecut vor atinge ținta de 1.300 de kilograme pe hectar, a adăugat Florin Faur.
Acesta a mai spus că pentru sprijinul cuplat la soia fermierii pot primi, pentru 2015, maxim 325 euro/hectar, însă suma va fi certă doar când se știe exact suprafața la nivel național.
Potrivit fostului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, anul trecut fermierii români au cultivat soia pe 90.000 ha, mai puțin decât estimase MADR.
Sămânța certificată este obligatorie în 2016 doar pentru culturile care primesc sprijin cuplat!
Schema de sprijin cuplat va fi aplicată și în 2016. S-a creat la moment dat o panică și s-a subînțeles că din 2016 orice cultură pe un teren arabil trebuie să fie înființată cu sămânță certificată pentru a fi eligibilă la plățile făcute de APIA. Și eu dacă aș face agricultură, aș lua sămânță certificată, dar, ca să fie clar, singurele scheme de plată condiționate de sămânță certificată în 2016 sunte cele de tip cuplat. Culturile care nu sunt solicitate la sprijin cuplat, ci doar la ajutor național tranzitoriu, nu este obligatoriu să fie înființate cu sămânță certificată, a mai precizat șeful APIA Timiș.