Cultivatorilor români de soia li s-a promis o subvenție de 467 de euro/ha. Atenție, pe lângă plata pe suprafață (SAPS)! Suma este extrem de atrăgătoare. Dar câți dintre fermieri vor intra în posesia ei? Așa cum arată culturile de soia, puțini fermieri au această șansă.
În cei 467 de euro pentru un hectar cultivat cu soia și declarat la APIA nu este inclusă plata pe suprafață (SAPS). Suma este compusă din plata pentru înverzire - 123 de euro, sprijinul cuplat – 325 de euro și ajutorul național tranzitoriu (ANT) – 19 euro. Așadar, 123+325+19=467 de euro, la această sumă se va adăuga plata pe suprafață al cărui cuantum, după spusele ministrului Agriculturii, va fi în jur de 160 de euro/ha.
Ce trebuie să facă un cultivator de soia ca să încaseze cei 467 de euro/ha? Trebuie să îndeplinească criteriul înverzirii, plafon de 5%. Soia este fixatoare de azot, un hectar cultivat cu soia fixează în sol aproximativ 100 kg de azot. Deci, acest criteriu ar fi îndeplinit. Cea de-a doua condiție, pentru ca APIA să vireze banii fără probleme, este o producție de 1.300 kg/ha. Cultivatorii de soia din Banat și-au luat gândul de la subvenție. Culturile au fost năpădite de buruieni încât nu se mai distinge frunza de soia de frunza de buruiană. Așa că 1.300 kg/ha este un deziderat extrem de greu de atins.
Imaginile sunt surprinse pe câteva parcele de pe ruta Timișoara – Jebel- Tormac
Care este cauza unei culturi păguboase care-i lasă pe fermieri mai săraci cu 467 euro/ha? Răspunsul se regăsește în controversa: să cultivăm soia nemodificată genetic sau să cultivăm soia modificată genetic?
Parcelă cu soia din județul Timiș
Ce spun fermierii români? Cultura de soia nemodificată genetic necesită foarte multe tratamente chimice, iar producția la hectar este mică. Pe când soia modificată genetic nu are nevoie de atât de multe substanțe, fie fertilizatoare, fie pesticide etc. Și-n acest caz, se poate vorbi și de producții la hectar.
Guvernul sprijină cheltuielile făcute cu cultura de soia și nu cultura în sine, sunt nemulțumiți fermierii. Prin sprijinul cuplat pe care-l acordăm și avem posibilitatea să-l acordăm, l-am și notificat la Comisia Europeană, încercăm să stimulăm soia nemodificată genetic. Este o plată suplimentară, 325 euro/ha, care va compensa lipsa de productivitate pentru soia nemodificată genetic, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Aici puteți citi integral declarația ministrului Agriculturii.
Cultivatorii din Banat spun: nu suntem nici pro, nici contra cultivării soia modificată genetic (OMG), dar dacă susținem organismele nemodificate genetic ni se pare firesc să și cumpărăm din import și să consumăm tot soia sau șrot de soia nemodificată genetic.