Guvernul a adoptat miercuri, 11 mai 2016, o Ordonanță de Urgență care prelungește termenul de depunere a cererilor unice pentru subvenții cu o lună!
Fermierii români pot depune cererile unice de plată fără penalități de întârziere până la data de 15 iunie 2016. Potrivit legislației actuale și regulamentului european, termenul era 15 mai 2016. Astfel, s-a prelungit cu o lună.
Guvernul a luat această decizie pentru că, până la această oră, au reușit să completeze cererea unică puțin mai mult de jumătate din fermieri. Concret, au depus cererea unică de plată aproximativ 598.000 de fermieri din cei cca. 1.000.000 de fermieri potențiali beneficiari ai plăților.
Facem precizarea că în cadrul reuniunii Comitetului de Plăți Directe și Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene din data de 4 mai 2016 s-a stabilit și votat prin procedură scrisă, în unanimitate, o derogare de la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 în ceea ce privește data limită pentru depunerea cererii unice de plată pentru anul 2016, agreându-se faptul că textul va fi înaintat spre adoptare în data de 13 mai 2016.
Data limită pentru depunerea cererilor unice de plată prevăzută de Regulamentul menționat anterior este 15 iunie 2016, statele membre urmând să fixeze la nivel național data limită până la această dată. Prin adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență va fi permis României să prelungească termenul limită de depunere a cererilor de plată în limita termenului de 15 iunie 2016, scrie în comunicatul Guvernului.
Florin Faur, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), susținea că prelungirea perioadei de depunere a cererilor unice ar fi bine să nu depășească 10 zile, maxim 15 zile. Varianta enunțată de șeful APIA ar fi fost agreată cu reprezentanții fermierilor și cu Ministerul Agriculturii.
Cel puțin la momentul actual, din discuțiile avute cu directorii de județe, plus unele discuții pe care și domnul ministru (ministrul agriculturii, Achim Irimescu, n. r.) le-a avut cu reprezentanții legali ai fermierilor, în principiu va fi un termen intermediar, undeva 10 zile în plus față de 15 mai, respectiv 25 mai, cel mult 31 mai.
Oricum, ritmul este destul de accelerat pe preluarea cererilor, pentru că toți fermierii au avut în calcul faptul că 16 mai este data limită și sunt programați de APIA peste tot la nivel național, a spus șeful APIA.
Florin Faur a adăugat că regulamentul european care va permite prelungirea acestui termen ar putea apărea pe 13 mai 2016.