Lucrăm intens ca să începem cât mai curând să facem plățile către fermierii români, declară pentru Agroinfo Ioan Merca, șeful Agenției Naționale de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Șeful APIA muncește alături de echipa sa zi lumină, părăsind biroul din Bulevardul Carol, din București, undeva spre miezul nopții. Sunt multe lucruri de rezolvat la nivelul Agenției Naționale de Plăți. O dată trebuie finalizată instruirea personalului APIA pentru campania de follow up pe verificările cererilor unice făcute de APIA și a doua chestiune foarte importantă și de maxim interes pentru fermieri este plata subvențiilor.
De la 1 decembrie 2015, statele membre ale Uniunii Europene, printre care e și România, au intrat în perioada de plăți regulare. Ce înseamnă acest lucru? Oricând pot fi efectuate plățile integrale către fermieri pe toate schemele de ajutor din agricultură. Termenul limită de plată a subvențiilor este fixat de regulamentele europene pe 30 iunie 2016.
Ce se poate întâmpla în 2016 cu această campanie de plăți regulare? Campania de plăți regulare s-ar putea suprapune peste sesiunea de primire a cererii unice de plată. Există acest risc și este luat în calcul și de șeful APIA.
Noi vrem să deschidem sesiunea de preluare a cererii unice pe 1 martie 2016. Dacă se va suprapune campania de plăți directe peste această sesiune, sunt convins că ne vom descurca, spune directorul general APIA. Cel mai probabil, plata subvențiilor va începe anul acesta pe la sfârșitul lui februarie, începutul lunii martie.
Suntem o echipă care putem să ducem APIA mai departe, să fim cei care putem să-i ajutăm pe fermieri, de la informații, îndrumare în completarea formularelor, etc. Fermierul român trebuie să știe că are suportul nostru. Mai mult decât atât, mi-am propus să facem plățile la timp și fermierul să ne simtă cât mai aproape, adaugă Ioan Merca.
Anul trecut, 602.159 de fermieri români au primit avansul din schema de plată unică pe suprafață (SAPS). APIA informează că a plătit, în total, 255.448.679 euro (cca. 1,128 miliarde lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro), pentru o suprafață de 5.753.954 hectare.
Echipa Agroinfo vă dorește, domnule director Ioan Merca, la mulți ani de Sfântul Ion!