Este oarecum un paradox. Putem să importăm șrot de soia modificată genetic, dar nu putem să producem în țara noastră, a declarat ministrul Agriculturii, pentru TVR.
Paradoxul despre care vorbește Daniel Constantin durează demult, iar fermierii români sunt extrem de nemulțumiți că importăm șrot de soia modificată genetic de prin America de Nord, America de Sud, etc. cât timp lor li se impune să cultive soia nemodificată genetic, o cultură mult mai pretențioasă și cu o profitabilitate mai mică. Europa a lăsat în mâinile statelor membre aprobarea sau interzicerea cultivării organismelor modificate genetic, fie că vorbim de soia sau de porumb.
Pentru soia era un hibrid aprobat de EFSA (European Food Safety Authority, organismul desemnat cu securitate alimentară n.r.) , pe care, la un moment dat, l-a retras firma producătoare. România și celelalte state membre trebuie să decidă asupra cultivării organismelor modificate genetic în momentul în care avem un hibrid aprobat de EFSA. Este adevărat, decizia nu mai este la nivel european, este la nivel național. Noi vom decide în consecință când vom avea o solicitare concretă și în momentul în care societatea a parcurs deja o etapă de dezbateri publice, extrem de importantă. Dacă întrebăm azi agricultorii, membrii Academiei de Științe Agricole și Silvice, dacă întrebăm toată zona aceasta care lucrează în agricultură, ei își doresc cultivarea de soia modificată genetic. Dacă întrebăm ONG sau societatea civilă, acolo lucrurile trebuie explicate ceva mai bine, spune Daniel Constantin.
De anul acesta, un hectar cultivat cu soia nemodificată genetic beneficiază de un sprijin cuplat de 325 de euro. Sprijinul cuplat va crește până-n 2020 la 376 de euro/ha.Cu mențiunea că obținerea, din 2016, a sprijinului cuplat este condiționată de folosirea sămânței românești certificată. În aceste condiții, subvenția pentru un hectar cultivat cu soia poate să ajungă cu ușurință la o sumă consistentă, dacă adăugăm plata pe suprafață, plata pentru înverzire (soia este fixatoare de azot), ajutorul național tranzitoriu. Astfel, un calcul rapid arată care ar fi suma primită de la APIA de un cultivator de soia:
325 de euro+77,08 euro (SAPS)+53,90 euro (plata pentru înverzire)+19 euro ANT=474,98 euro/ha
Șrotul pe care l-a importat România, în 2014, pentru hrana animalelor a provenit de la soia cultivată pe 324.201 ha, iar boabele de soia de pe 54.613 ha. În 2014, fermierii români au cultivat soia nemodificată genetic pe 86.000 ha și am fi avut o producție de soia de 200.000 de tone, spun datele Eurostat. Anul acesta, ministrul agriculturii susține că suprafața cultivată cu soia ar fi crescut la 90.000 ha, cultura fiind stimulată de valoarea sprijinului cuplat.
În România, ar exista un singur mare procesator de soia, care utilizează o parte mică de soia din producția internă, restul fiind acoperit de importuri. Mulți dintre fermierii români, avem exemplul celor din zona Banatului, care au cultivat soia anul acesta au ieșit pe pierdere. Cultivatorii se tem că nu vor scoate sprijinul cuplat pentru care o condiție esențială este obținerea de 1.300 kg de soia de pe un hectar.
(sursa foto:blog cumsăștii.ro)