Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole va fi modificată astfel încât cetăţenii străini să poată achiziţiona mai greu suprafeţe agricole în România. Un proiect de modificare a legii va fi pus în dezbatere publică de către MADR în două săptămâni, a anunţat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Pe 8 mai, la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Popăuţi, din jud. Botoşani, unde a participat la Târgul de miei, pielicele şi produse tradiţionale, Achim Irimescu a declarat că există presiuni din partea fermierilor români pentru modificarea legii, după ce suprafeţe foarte mari de terenuri agricole au devenit proprietatea unor companii străine. Vom introduce filtre care să asigure că (terenul agricol - n.red.) nu ajunge oricum şi la oricine. E clar că sunt vizate persoanele care nu au cetăţenie română. Este o presiune foarte mare din partea producătorilor români, care consideră că vânzarea a condus la înstrăinarea terenurilor şi producătorii români nu mai au ce să lucreze, a afirmat Irimescu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, decizia a fost luată în urma unei discuţii cu premierul Dacian Cioloş. Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale, pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte, nu puteţi practic să o obţineţi din altă parte. (...) Însă, oricâte legi am da noi la nivel naţional pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorinţa dumneavoastră, a proprietarilor, de a vinde sau nu pământul, spunea Cioloş, în luna martie 2016, în jud. Alba, la lansarea Programului pentru clasa de mijloc la sate.
Tot pe 8 mai, la Botoşani, Irimescu a mai spus că specialiştii Ministerului Agriculturii au termen două săptămâni pentru a finaliza un nou proiect de act normativ privind vânzarea terenurilor agricole către străini, document care va fi apoi lansat în dezbatere publică, mai notează Agerpres.
În acelaşi timp, o nouă iniţiativă legislativă privind modificarea Legii 17/2014 de vânzare a terenurilor agricole este în dezbatere publică şi la Camera Deputaţilor. Iniţiatorul proiectului susţine că STRĂINII cumpără PĂMÂNT în România pentru SUBVENŢIA AGRICOLĂ!
Achim Irimescu a participat pe 8 mai 2016, la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Popăuţi, din loc. Răchiţi, jud. Botoşani, la a XI-a ediţie a Târgului de miei, pielicele şi produse tradiţionale, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis, SCDCOC Popăuţi, Primăria Răchiţi şi CJ Botoşani, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani. Amfitrionul evenimentului a fost Ionică Nechifor, secretarul general al Romovis, care este preşedinte al ACOC Moldoovis. La eveniment a fost prezent şi Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, care a fost, de la bun început, împotriva legii care permite străinilor persoane fizice să cumpere teren agricol în România.
Achim Irimescu, în jud. Botoşani, împreună cu Ionică Nechifor (ACOC Moldoovis şi Romovis) şi Laurenţiu Baciu (LAPAR) (sursa foto: facebook)