Suprafaţa cultivată cu rapiţă din Canada, cel mai mare producător de rapiţă la nivel mondial după UE 28, va fi mai restrânsă faţă de cum se estimase iniţial.
Întrucât cererea 2015/16 fusese foarte bună şi semănarea rapiţei s-a dovedit a fi o afacere lucrativă pentru agricultorii canadieni, se estimase o mărire a suprafeţei cultivate. Conform estimărilor Institutului de Statistică, s-au semănat cu 4 la sută mai puţină rapiţă, suprafaţa semănată fiind de 7,8 milioane de hectare.
Producţie redusă cu 11%
Ministerul Agriculturii estimează o recoltă de 15,4 milioane de tone, cu 11 la sută mai mică faţă de recolta de anul trecut. Această prognoză este momentan incertă, întrucât Institul de Statistică îşi corectează informaţiile permanent. Este însă probabil ca aprovizionarea internă a Canadei şi potenţialul de a exporta 2016/17 să scadă considerabil.
Australia îşi menţine locul pe piaţă
În Australia, aşteptările privind recolta de rapiţă sunt pozitive. Aici, suprafaţa cultivată s-a mărit, iar condiţiile de creştere sunt foarte bune. USDA estimează pentru 2016/17 o creştere a producţiei cu 10 la sută faţă de anul trecut şi o recoltă de 3,3 milioane de tone. O recoltă bogată face ca şi potenţialul de a exporta al Australiei să crească, iar de acest lucru ar urma să profite UE 28 ca şi principal importator.
Preţul rapiţei ar putea creşte
În săptămânile trecute s-au înregistrat, odată cu creşterea cotaţiilor la bursa la termen din Paris, preţuri mai mari şi pe piaţa cash. Preţurile de producător au crescut de la minimul înregistrat în martie 2016 cu 35 euro/t, atingând 376 euro/t. Morile de ulei se vor aproviziona cu materie primă, la fel şi anul trecut, imediat după recoltare. Având în vedere că aprovizionarea 2016/17 va fi limitată, s-ar putea ca stocarea să fie o afacere rentabilă pentru producători, estimează UFOP.
Şrotul de rapiţă de recoltă veche se pune din nou în vânzare în aproape toate regiunile, dar nu se cumpără. Contractele 2016/17 sunt puţine. În comerţul angro, şrotul de rapiţă cu livrare începând cu august 2016 se vinde la 240 euro/t şi astfel cu 6 euro/t mai scump faţă de săptămâna precedentă.
sursa: agrarticker.de