Sistemul IPA online, unde fermierii își completează cererea unică de plată, are anumite restricții. Măsurile care vizează plăți de agro-mediu și climă sau sprijinul pentru zone defavorizate nu sunt funcționale în sistem. Cererile fermierilor care accesează aceste măsuri rămân deschise.
Agroinfo a încercat să afle cum se desfășoară în țară campania de preluare de cereri unice de plată. Așa am descoperit că sunt județe unde startul a fost luat cu întârziere. APIA Giurgiu a început abia miercuri, 15 aprilie, să trimită invitații fermierilor. Pentru operativitate le trimitem și SMS-uri. Sunt restricții în sistem care ne-au întârziat. Nu este posibilă accesarea măsurilor de agro-mediu și climă, spune Sorin Pencea, șef serviciu APIA Giurgiu.
Nu au cum să fie complete cererile fermierilor care accesează: măsura 10 agro-mediu și climă, fosta măsură 214, măsura 11 agricultură ecologică, cu submăsurile care vizează plăți compensatorii pentru zona montană, pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative sau cu constrângeri specifice. În ciuda acestei dificultăți, alte Centre județene APIA din țară au început campania în forță și au încercat să preia cât mai multe cereri pe zi. La APIA Maramureș, în a treia zi de Paște, au fost completate 158 de cereri. Din acestea, avem doar 8 complete și închise. Noi avem aproximativ 40.000 de fermieri, predomină micii fermieri. Jumătate dintre aceștia solicită sprijin financiar pentru agro-mediu, zone montane sau zone defavorizate. Până sistemul va fi pe deplin funcțional, cererile lor rămân deschise. Mai sunt și situații în care fermierul nu a avut toate actele. Marți, după sărbătorile pascale, pe la primării nu a prea fost nimeni. Fermierii nu au avut cine să le semneze adeverințele sau să le dea copii după Registrele agricole. E important că am completat celelalte rubrici și am verificat restul documentelor. S-au schimbat multe dintre reglementări și completarea unei cereri ne-a luat și două ore. Anul trecut, preluam între 500 și 600 de cereri pe zi, spune Ioan Florin Urs, directorul APIA Maramureș.
Deocamdată, sunt invitați la APIA doar fermierii care exploatează sub 10 ha. Crescătorii de animale trebuie să știe că baza de date națională cu animalele eligibile la plată a ANSVSA nu este disponibilă. Fermierii trebuie să prezinte la APIA cardul de exploatație sau o adeverință de la medicul veterinar cu toate animalele deținute în exploatație.
Din informațiile obținute până acum, Agroinfo a făcut topul Centrelor județene APIA în funcție de câte cereri unice de plată sunt complete: 44 de cereri complete au fost înregistrate la APIA Arad, 20 la Argeș, 18 la Vâlcea, 15 la Hunedoara, 10 la Sibiu, 8 la Maramureș, 7 la Vrancea, Sălaj și Timiș și o singură cerere închisă la APIA Bihor.