Comisia Europeană nu vede nici un motiv pentru care preţurile cerealelor să se modifice. Pe de o parte, stocurile sunt în continuare mari, se arată în prognoza pe termen scurt a experţilor agricoli.
În plus, influenţele fenomenului meteorologic El Nino s-au făcut deja simţite. Atâta timp cât apariţia unor fenomene meteo noi nu va influenţa culturile vegetale, nu există vreun motiv pentru a creşte preţurile cerealelor. Acum se pune întrebarea dacă nivelul actual al preţurilor coincide cu preţurile medii la care se aşteaptă experţii.
310 milioane de tone de cereale în UE în 2016/17
Conform primelor prognoze pentru recolta din 2016/17 , producţia va atinge în jur de 310 milioane de tone de cereale în UE, ceea ce este puţin peste recolta 2015/16, spun experţii. Cifrele survenite de la statele membre denotă o mărire a suprafeţei cultivate cu majoritatea tipurilor de cereale. Este vorba, în special, despre culturile care s-au vândut la preţuri mai bune în 2015, cereale precum porumbul, orzul si grâul dur. Suprafaţa cultivată cu grâu va rămâne neschimbată.
Suprafaţa cultivată cu oleaginoase ar putea creşte
Experţii agricoli din UE se aşteaptă ca suprafaţa cultivată cu oleaginoase să crească puţin în 2016/17, determinată mai ales de uşoara mărire a suprafeţei cultivate cu rapiţă. În Polonia, România, Cehia, în Franţa şi Germania, agricultorii au semănat mai multă rapiţă. Iarna blândă şi întârzierea încolţirii naşte însă griji în ceea ce priveşte îngheţul brusc. De asemenea, ar putea apărea mai mulţi dăunători.
(sursa: agrarticker.de)