În judeţul Brăila, până la sfârşitul lunii iunie, fermierii au apucat să strângă producţia de orz de pe aproape 2.000 de hectare, apoi ploile au oprit recoltarea.
“Producţia pare a fi bună, mi-e greu să fac o evaluare, dar până să o vedem în combină şi apoi la locul de depozitare este o cale lungă”, ne-a declarat Traian Cismaş, directorul DADR Brăila.
În continuare, specialistul a recomandat ca în cazul culturii de rapiţă, acolo unde se poate intra în lan, să se intervină cu substanţele adecvate pentru combaterea fenomenului de dehiscenţă. În solele cu grad de îmburuienare mai accentuat, este necesar să se aplice tratamente cu erbicide desicante. Şi nu în ultimul rând, ploile pot favoriza dezvoltarea unor ciuperci care pot afecta calitatea şi cantitatea producţiei de rapiţă. Luna iulie a deschis, în paralel, campania de recoltare la rapiţă şi grâu.
Orzul de sămânţă, suficient pentru 10 mii de hectare
Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Brăila a cultivat cu orz pentru sămânţă 289 ha, având următoarea structură pe categorii biologice: PBG 1 -1 ha; PBG 2 – 18 ha şi Bază – 270 ha. La 25 iunie, mai rămăsese de recoltat 15% din suprafaţa ocupată cu orz sămânţă din categoria biologică Bază. “Am obţinut o medie de 6.054 kg/ha, producţie care oferă garanţia acoperirii cerinţei de seminţe din categorii biologice superioare pentru întreaga zonă de deservire a staţiunii ce acoperă pentru anul agricol 2014 -2015 o suprafaţă de cca.10.000 ha de loturi semincere cu sămânţă certificată”, ne-a declarat Marcel Bularda, directorul unităţii de cercetare.
Mai multe detalii despre producţii şi preţuri la cereale puteţi citi în revista Recolte Bogate - iulie 2014!