Potrivit datelor oferite de LAPAR, în judeţul Bacău mai bine de 80% din suprafeţe „au fost afectate iremediabil de secetă”, iar unii fermierii au început deja recoltatul porumbului, ca să mai salveze câte ceva din culturile din acest an.
„De acum, nu se mai poate întâmpla nimic pozitiv şi pentru a nu pierde totul,, mai bine recoltez, vorba vine, şi dau ce strâng la animale, că eu fac şi zootehnie. Mai recuperez, să zicem, câte ceva, dar alţi fermieri care s-au bazat doar pe recoltă sunt la pământ, la fel ca plantele. Un calcul simplu îmi arată faptul că pagubele pe suprafeţele cu porumb afectate de secetă se ridica undeva la 50.000 de lei”, a declarat, Ioan Chiriac, unul din cei mai importanţi fermieri băcăuani, citat de Agerpres.
Fermierul Iuri Leteanu are cultivate cu porumb aproape 110 ha în zona comunei Buhoci. „Eu nici să scot producţie măcar pentru a vinde ceva fermierilor din zootehnie nu mai prea am de unde de pe cele o sută de hectare cultivate. Parcă este ars de foc şi căzut la pământ, aşa arată coceanul din cauza lipsei apei. Vipia s-a manifestat şi prin temperaturi pe care le-am măsurat la 50 de grade la sol. Nu am mai mai văzut aşa ceva, sunt crăpături în pământ prin care poţi băga mâna. Am sperat că va ploua şi recolta va fi salvată cel puţin parţial, dar în ultimele patru luni a plouat foarte puţin pentru nevoia de dezvoltare a plantelor. Deficitul de apă în sol se ridică la 1.500 - 1.800 mc/hectar. Şi iată ce dezastru e! Nu mai pot face nimic în acest an pe aceste terenuri uscate şi crăpate din lipsa apei”, spune Iuri Leteanu, citat de Agerpres.
Unii fermieri băcăuani înregistrează pierderi la recoltare, în condiţiile în care, în primăvară, din cauza gerului, le fuseseră afectate, la fel ca altor mai bine de 500 de fermieri din judeţ, culturile de grâu, orz, ovăz, rapiţă şi soia semănate în toamnă.
„Trăiesc un an ce mă va duce la faliment. Practic, anul ăsta, nu am avut nici o ploaie adevărată. Mă îngrozesc când privesc câmpul să mă mai duc în câmp. Am încercat să mă amăgesc mergând doar dimineaţa, când cultura părea să arate ceva mai bine. Era doar o iluzie, pentru că în realitate este dezastru. Joi dimineaţa am văzut cocenii prăbuşiţi, iar pe cei pe care s-a format ştiulete poţi număra pe degete boabele. Poate să plouă de acum, şi cu lapte de cuc, nu mai ai ce-i face culturii afectate”, a precizat Viorel Ilaş, citat de Agerpres.
Preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, afirmă că deşi deficitul de apă din solul agricol indică o secetă pedologică puternică, „autorităţile judeţului nu au declarat zona calamitată aşa cum au decis responsabilii din judeţul vecin, Neamţ”.
Potrivit unei statistici realizate de LAPAR, în acest an la nivel naţional producţiile la păioase ar fi compromise în proporţie de 30-40% în unele judeţe, iar culturile de primăvară ar fi afectate în proporţie de 50% la floarea soarelui, de 60 - 100% la porumb şi de 60-65% la cultura de soia, mai notează Agerpres.