În condiţiile perpetuării problemelor legate de subvenţiile agricole şi în contextul pierderilor financiare ritmice determinate de secetă, unii dintre agricultori au căutat insistent alte soluţii de atragere a veniturilor în fermele lor.
Fermierii s-au îndreptat spre culturi cu preţuri mari la valorificare, pretabile pentru condiţiile noastre de microclimat şi cu tehnologii cât mai simple şi ieftine.
Pentru SC Agrimat Matca din judeţul Galaţi, decisiv în acest sens a fost anul 2006. Seceta extremă a dijmuit în întregime recoltele de porumb. În acel moment, conştienţi fiind de faptul că problema irigaţiilor nu se va rezolva decât cel mult parţial, au căutat variante de culturi cu perioadă scurtă de vegetaţie şi ceva mai rezistente la secetă.
Pe de o parte, au fost alocate suprafeţe mai mari culturilor de toamnă, ca să folosească rezervele de apă din perioada de iarnă, iar pe de altă parte, pentru primăvară au fost alese anumite culturi de nişă care se pot valorifica la preţuri foarte bune. Astfel, în următorii ani, în structura de culturi a societăţii s-au regăsit suprafeţe mari cu grâu, orz, rapiţă, precum şi coriandru şi năut.
Despre cât de rentabile sunt culturile de nişă, cum şi câţi bani se câştigă, citiţi în revista Ferma- ediţia 1-14 iunie 2016!