Producătorii agricoli, (fermierii) unităţile silvice şi alte societăţi care prestează activităţi cu produse de protecţia plantelor sau beneficiază de tratamente fitosanitare trebuie să ia următoarele măsuri pentru reducerea riscului la intoxicaţiile cu PPP a familiilor de albine.
De asemenea, şi operatorii economici care utilizează seminţe tratate cu unul din produsele neonicotinoide notificate trebuie să ţină cont de următoarele măsuri!
• să înştiinţeze în scris cu cel puţin 48 ore înainte de începerea tratamentului cu ppp: consiliile locale, primăriile pe teritoriul cărora se găsesc suprafeţele ce urmează a fi tratate precum şi cele ale căror limite teritoriale se află la mai puţin de 5 km de aceste suprafeţe, conţinând următoarele date: locul tratamentului; data începerii şi durata tratamentului; denumirea produsului folosit şi remanenţa acestuia; metoda de aplicare şi mijlocul cu care se execută tratamentul.
• să efectueze tratamente cu produse de protecţia plantelor numai pe timp liniştit, fără vânt şi numai asupra culturilor agricole entomofile sau pomilor fructiferi care nu se află în stadiul de înflorire.
• suprafeţele înfiinţate în această primăvară cu seminţe tratate cu una din cele 3 s.a. neonicotinoide vor fi marcate în câmp prin Plăcuţe de avertizare a solelor purtând sintagma floarea soarelui/porumb tratat cu unul din produsele: Cruiser/Nuprid Al/Poncho/Seedoprid.
• semănătorile folosite la însămânţarea acestor culturi vor fi dotate cu echipamente adecvate (deflectoare) pentru incorporarea în sol şi reducerea la mínimum a emisiilor de praf (din aer) generate.
• fermierii au obligaţia de a anunţa primăriile şi apicultorii de zona unde se vor semăna aceste sole şi de perioada în care se va derula acțiunea de semănat a seminţelor tratate cu unul din prodúsele menţionate mai sus.
• toţi utilizatorii de ppp vor ţine şi vor completă la zi, Registrul de evidenta a tratamentelor pe culturii “inclusiv parcele semănate cu s.a. neonicotinoide. Art.67 al Reg. (CE)1107/2009.
• În perioada înfloririi culturilor, a pomilor fructiferi a căror polenizare se face prin insecte, tratamentele se execută numai cu produse de protecţia plantelor, selective pentru insectele polenizatoare “albine, bondari, muşte etc. Calypso 480 SC, Mavrik 2 F; Mospilan 20 SG; Biscaya 240 OD (pomi fructiferi, culturi de cereale şi răpită).
Vor fi anunţaţii apicultorii înainte de începerea tratamentului!
Este interzisă aplicarea cu excepţia celor care poartă menţiunea: nu sunt toxice pentru albine la culturile entomofile, pomilor fructiferi sau la speciile forestiere melifere (salcâm, tei).
Dacă tratamentul împotriva dăunătorilor: viespi, gărgăriţe, molii este absolut necesar în această perioadă (specii a căror polenizare se realizează cu ajutorul insectelor) atunci alegeţi obligatoriu un insecticid care este selectiv sau cu potenţial de risc redus pentru albine.
Orice tratament efectuat în această perioadă numai cu aplicarea măsurilor pentru reducerea riscurilor specificate pe etichetă fiecărui produs folosit; doza omologată, fenología plantei, momentul aplicării (activitate minimă a albinelor) condiţiile meteo: viteza şi direcţia vântului, buruienile înflorite din câmpurile învecinate, duze performante pentru reducerea devierii pulverizărilor în zonele şi la organismele nevizate.
Persoanele fizice trebuie să folosească numai produse selective pentru polenizatori în perioada înfloririi şi să anunţe primăria de efectuarea tratamentului pentru avertizarea apicultorilor.
De asemenea, consiliile locale şi primăriile au obligaţia de a anunţa în scris sau telefonic cu cel puţin 24 ore înainte, pe apicultorii care au vatra de stupina staţionara/permanentă sau temporară/pastorală, situată în raza teritorială a localităţii de efectuarea tratamentelor pe terenurile agricole sau silvice cu substanţe chimice, ppp în vederea prevenirii intoxicaţiilor la albine art. 15(2) Legea 383/2013.
Obligaţiile apicultorilor:
• amplasează în maxim 24 ore de la instalarea vetrei de stupina Panoul de Identificare, a stupinei şi comunică în scris autorităților, consiliului local şi proprietarilor de terenuri agricole ori silvice de teritoriul pe care se află stupina. Panoul conţine date privind nr. familiilor de albine, durata utilizării vetrei de stupina, datele de contact ale proprietarului de albine la care urmează să fie anunţat în cazul efectuării unor tratamente fitosanitare la culturile agricole art. 12 (5) a Legii 383/2013.
• să discute cu fermierii planurile de aplicare a tratamenelor chimice înainte de pulverizare;
• să sesiseze imediat circumscripţia sanitar-veterinară în cazul producerii intoxicaţiilor la familiile de albine.
• conducerea unităţilor cu sector apicol sau primăriile comunale, orăşeneşti şi municipale, care deţin familii de albine să convoace în 24 ore de la anunţarea cazului comitetul de constatare. Aceste măsuri se aplică atât pentru stupinele amplasate pe vetre permanente cât şi pentru cele amplasate în stupărit pastoral în vederea valorificării resurselor melifere şi cultivate ale țării.
• Nu uitaţi rolul important al albinei, Apis melifera “în polenizarea atâtor culturi agricole şi horticole.