Săptămâna trecută, Federaţia AGROSTAR solicita scoaterea staţiunilor de cercetare agricolă de sub tutela Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), restructurarea acestora şi autofinanţarea pe baza proiectelor.
„Solicităm că ASAS să rămână un for ştiinţific, fără să aibă legătură cu finanţarea staţiunilor de cercetare, întrucât a demostrat că nu are capacitatea de a reorganiza aceste unităţi. Amintim faptul că la un moment dat staţiunile de cercetare agricolă au beneficiat de o ştergere a datoriilor, pentru a se putea redresa, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Actuala formă de organizare a dus la un dezastru, la un jaf sistematic asupra unităţilor de cercetare care au pierdut suprafeţe importante de teren şi au încheiat contracte dezavantajoase. Singura politică de până acum a fost cea a intereselor. Cerem ca această situaţie să înceteze. S-a ajuns la situaţia aberantă ca tractoristul de la staţiunea de cercetare să fie asimilat funcţionarului public”, afirma, într-un comunicat de presă, secretarul general al AGROSTAR, Horaţiu Raicu.
Iată răspunsul ASAS!
”Este surprinzător, într-un mod neplăcut, ca un reprezentant al unei Federații Sindicale, indiferent câte sindicate din domeniu are în componență (după cunoștința mea, foarte puține) să se pronunțe într-un domeniu atât de important cum este Cercetarea Agricolă, și pe care, după cum rezultă, nu-l cunoaște.
Este foarte adevărat că astăzi, cercetarea agricolă este într-o situație foarte grea. Însă, în asemenea momente, “prietenii” se unesc, nu se lovesc între ei.
Îmi permit să fac o analiză în subiect, aflându-mă de 15 ani în mijlocul autorităților din cercetarea agricolă.
Principala problemă pe care o are cercetarea agricolă este lipsa de fonduri. Secretarul general de la Agrostar învinovățește ASAS de toate relele care au dus la această situație, fără să fi venit vreodată la ASAS, să cunoască realitatea problemelor cu care se confruntă cercetarea.
Trebuie știut că, ASAS a luptat ani de zile ca cercetare agricolă să aibă o Lege care să reglementeze finanțarea unităților de cercetare-dezvoltare.
În decursul mai multor ani, perioadă în care nu am văzut pe nimeni din Conducerea Agrostar lângă Conducerea USCIAS (Uniunea Sindicatelor din Cercetarea Agricolă și Silvică), al cărui președinte sunt, și să se alăture Conducerii Cartelului Alfa, care ne-a fost sprijin în permanență.
În sfârșit, în anul 2009 a apărut Legea nr. 45, care prevede finanțarea unităților de cercetare agricolă din resurse proprii și de la bugetul de stat. Însă, din anul 2010 până în prezent MADR, ordonator principal de credite către care, cu obediență, vreți să îndreptați cercetarea agricolă, nu a dat unităților de cercetare niciun leu de la buget.
O altă problemă serioasă a cercetării agricole a devenit diminuarea patrimoniului din domeniul public.
La apariția Legii nr. 290/2002, în sistemul cercetării agricole erau 59.000 ha, iar astăzi mai există 35.000 ha, din care circa 5.000 ha sunt în litigiu pentru retrocedări, care nu de puține ori s-au făcut ilegal.
În condițiile în care nu ai o finanțare de bază, este normal să apară datorii la bugetele de stat, iar personalul să ia cu foarte mare întârziere salariul, care și așa este foarte mic. S-a ajuns ca un muncitor necalificat, cu 975 lei, salariu minim să egaleze personalul din cercetare sau pe cele cu studii superioare din serviciile administrative.
Despre partea a doua a articolului nu vreau să mă pronunț, pentru ca domnul Raicu nu cunoaște realitatea cercetării agricole. Este regretabil acest lucru, pentru că la Agrostar există un președinte vechi în problemele agriculturii, cu care am discutat de nenummărate ori despre problemele sindicale din agricultură și din toatele domeniile.
Și cu atât mai mult se observă cu această ocazie, lipsa unui alt om deosebit, care s-a luptat mult pentru problemele din agricultură și care cunoștea bine această problemă. Este vorba de fostul Secretar General DOROBANȚU ION, funcție lăsată liberă de domnia sa, pentru a putea veni o persoană care fără să cunoască problemele cercetării agricole, emite idei fără o bază reală.
Domnule H. Raicu, cu scuzele de rigoare, v-aș întreba, Câte sindicate din cercetarea agrocolă aveți înscrise la Agrostar? (cu excepția SCDA Teleorman)
Și, de asemenea, v-aș întreba: ce vă dă dreptul să intrați în probleme ce nu vă aparțin, fără să aveți o discuție pe această temă cu Conducerea ASAS sau a Sindicatului ASAS?
Noi vă invităm la A.S.A.S. pentru clarificarea problemelor cu care se confruntă cercetarea agricolă.
Cu stimă!”, semnează preşedinte CARTEL ALFA - BOGDAN IULIU HOSSU şi preşedinte SINDICAT A.S.A.S., preşedinte U.S.C.I.A.S. DR. EC. MIHAI AUREL.