Adama
Vinasa Rompak

APIA, sub asaltul fermierilor! Câte o mie de cereri pe zi și mii de hectare de teren vor rămâne fără subvenții!

Publicat: 11 iunie 2015 - 14:37
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

5 zile! Atât a mai rămas până la închiderea sesiunii de primire a cererii unice, fără penalități. Centrele APIA sunt ticsite de miile de fermieri. Mii de hectare eligibile la plată pot rămâne fără subvenții. Banii europeni se duc pe apa sâmbetei.

În toată țara se derulează o campanie heirupistă de primire a cererii unice. Pe de o parte, lucrătorii APIA spun că muncesc până în miez de noapte, iar, pe de altă parte, fermierii acuză că vor rămâne fără subvenții. Sunt județe unde se înregistrează și câte o mie de cereri pe zi. În altele, fermierii n-au dat nici acum declarație la Registrul agricol despre ce au de gând să cultive, și-au ridicat adeverințele de pe la primării și stau cu ele în buzunar. Nu s-au apropiat de APIA. Mii de hectare eligibile la plată vor pierde subvențiile din pricina neglijenței conducerii unor instituții.  Iată ce informații a strâns Agroinfo din cinci județe:

ARAD: Până la 10 iunie au fost înregistrate 17.571 cereri, din 23.644 depuse în campania din 2014, pentru o suprafață de 182.628,27 ha dintr-un total de 350.837 ha. În sectorul zootehnic, în 2014, 4.700 crescători de animale au solicitat sprijin. 3.000 au depus deja cererea unică. Fermierii nu respectă programările făcute și aici survin dificiultăți, spune Oliviu Rogoz, șeful APIA Arad.

BUZĂU: Avem înregistrate 15.854 de cereri din 23.754, câte au fost depuse în campania din 2014, pentru o suprafață de 140.642 ha din 276.127 ha. Deci, un procent de 66,74% din numărul de cereri și de 50,93% din totalul suprafeței. Avem digitizate 84.000 ha, vorbim de ferme mari, care trebuie incluse în cererile deja completate. Din sectorul zootehnic, anul trecut am avut 5.040 de cereri, producție vegetală și zootehnie, din acestea, 1.400 de fermieri solicită doar schemele de ajutor din zootehnie, ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) sau sprijinul cuplat (SCZ). Din acest total, 1.700 au completat cererea unică, pentru subvențiile atât din zootehnie, cât și pentru plata pe suprafață, iar 798 solicită doar ajutoarele din zootehnie. Suntem la sfârșitul perioadei și-i primim cu prioritate pe crescătorii de animale. Cu toate acestea, nu o să ne încadrăm în termenul limită, 15 iunie, cu crescătorii de animale. Cu fermierii din producția vegetală sunt alte probleme. Am făcut un inventar pe la primării, săptămâna trecută, și am descoperit că sunt mulți fermieri care și-au ridicat adeverințele cu care dovedesc că folosesc terenul, dar nu au venit să completeze cererea. Alții își fac abia acum declarațiile la Registrul agricol când trebuiau să le facă în primăvară. În medie, pe zi, înregistrăm 800 de cereri, spune Claudia Stelea, șefa APIA Buzău.

Cultură porumb_b

BRAȘOV: Sunt depuse 11.200 de cereri unice din 16.603, câte au fost în 2014. Suprafața solicitată la plată este 98.000 ha din 200.111 ha. La animale e aproape imposibil să facem o statistică. Fiind o cerere unică, e dificil să extragem datele din atâtea mii de cereri. Anul trecut, au cerut subvenții 6.800 de crescători de animale. Dintre aceștia, aproximativ 1.000 dețin doar ferme de animale, ceilalți au și ferme de producție vegetală. Când am început preluarea cererilor unice pentru zootehnie, am introdus datele manual. Avem fermier și cu 7.000 de oi, vă imaginați ce muncă de Sisif am făcut? Ulterior, s-au importat datele în sistem, spune Dorel Stânea, șeful APIA Brașov.

OLT: Miercuri, 10 iunie, aveam înregistrate 30.712 cereri din 38.565, câte au fost în campania din 2014, adică un procent de 79,64%. Suprafața pentru care se cere sprijin este 179.995,23 ha din 333.601,18 ha, deci un procent de 53,90%.  În medie, înregistrăm și o mie de cereri pe zi, suntem pe primul loc în țară. De ce această diferență între cereri și suprafață? Există o problemă cu definiția fermierului activ. Avem Consiliile locale care nu au depus cererile unice, asociațiile fermierilor care nu au contractele de concesiune încheiate, stațiunile de cercetare care nu au personalitate juridică și cererea unică trebuie depusă de Universitatea Craiova, hergheliile, care la fel, nu au personalitate juridică și Romsilva ar trebui să vină cu cererea la noi. Le-am transmis din timp că le digitizăm suprafețele, nu e târziu nici acum și pot să vină până luni, 15 iunie. E păcat să se piardă banii europeni pentru mii de hectare de teren, spune Doru Daniel Neacșu, director adjunct APIA Olt.

Bovine pe pajiÅŸte_b

NEAMȚ: Pe 10 iunie, la miezul nopții, aveam 21.065 de cereri unice înregistrate dintr-un total aproximat de noi de 30.000 de cereri. Sunt incluși fermieri atât din sectorul vegetal, cât și din zootehnie. Suprafața solicitată la plată este de 91.000 ha. Anul trecut am avut 397 de fermieri mari, care exploatează peste 50 ha, și care au solicitat sprijin pentru 89.000 ha. Dintre aceștia, 145 au completat deja cererea pentru o suprafață de 36.500 ha. Cred că în ultima zi a campaniei o să atingem un procent de 90%. E bine, dar ar fi fost și mai bine dacă am fi avut o lună de campanie de informare la dispoziție, spune Mihai Dorneanu, șeful APIA Neamț.

La nivel național, suprafața deja înregistrată la APIA pentru plată s-ar învârti în jurul procentului de 53%. Anul trecut, în țara noastră au fost 8,6 milioane ha eligibile la plată, iar plata pe suprafață (SAPS) a fost în jur de 159 euro/ha.

Vizualizat: 2595 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Noutăți APIA! De săptămâna aceasta utilizatorii de pășune fără animale pot să depună cererea unică!

Noutăți APIA! De săptămâna aceasta utilizatorii de pășune fără animale pot să depună cererea unică!

Anunțul a fost făcut de Mihai Puțintei, șeful APIA, în cadrul emisiunii Viața Satului. Condițiile în care se dau acești bani sunt expuse de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii: Doar 20% dintre cei care depun cererea unică au cadastru și contracte legale de arendă

Ministrul Agriculturii: Doar 20% dintre cei care depun cererea unică au cadastru și contracte legale de arendă

Un procent foarte mic din fermierii români se poate lăuda că are suprafețele agricole exploatate cadastrate. Sunt doar 20% care dovedesc cu cadastrul agricol sau cu contracte de arendă legale că utilizează suprafața pentru care încasează subvențiile.

George Turtoi: Toți crescătorii de animale pot să depună cererea unică de plată

George Turtoi: Toți crescătorii de animale pot să depună cererea unică de plată

Toți crescătorii de bovine, ovine și caprine vor fi invitați la APIA să completeze cererea unică de plată. Anunțul a fost făcut de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Exclusiv! Șeful APIA: Crescătorii de bovine pot depune cererea unică de plată!

Exclusiv! Șeful APIA: Crescătorii de bovine pot depune cererea unică de plată!

De la mijlocul lunii mai, crescătorii de bovine pot să completeze cererea unică de plată, susține șeful APIA pentru Agroinfo. Fermierii care nu au animale nu pot să ceară subvenția pentru pășune.

Se schimbă cererea unică:Ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor că se revine la  formatul cererii din 2014!

Se schimbă cererea unică:Ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor că se revine la formatul cererii din 2014!

Liderii fermierilor au plecat de la Ministerul Agriculturii cu promisiunea că se revine la formatul cererii din 2014. Ordonanța  de Guvern 3  din 2015 care stabilește schemele de plată va fi modificată în Parlament

Ești fermier? Spune-ți opinia! Cât de nemulțumiți sunt fermierii de cererea unică pentru subvenții?

Ești fermier? Spune-ți opinia! Cât de nemulțumiți sunt fermierii de cererea unică pentru subvenții?

Câțiva dintre fermieri ne-au spus că sunt foarte nemulțumiți de cererea unică de plată. Cine a gândit-o în această formă, se plâng ei, a făcut-o pentru a-i determina pe fermieri să renunțe la subvenții.

Află de ce nu pot depune crescătorii de animale cererea unică pentru subvenții!

Află de ce nu pot depune crescătorii de animale cererea unică pentru subvenții!

Ordinul de ministru care stabilește criteriile de eligibilitate pentru schemele de plăți îi ține pe loc pe crescătorii de animale. Fermierii nu pot completa cererea unică până nu se modifică Ordinul, spune Claudiu Frânc.

Start cerere unică! Ordinul de ministru cu criteriile de eligibilitate pentru subvenții a fost publicat de Monitorul Oficial

Start cerere unică! Ordinul de ministru cu criteriile de eligibilitate pentru subvenții a fost publicat de Monitorul Oficial

Ministrul Daniel Constantin s-a ținut de cuvânt. Ordinul pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a schemelor de plăți din agricultură pentru perioada 2015-2020 a fost publicat de Monitorul Oficial.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Mateoo
|
06. 12, 2015. Friday 20:53

Totul pleaca de la guvernanti, asa au dorit, pe viitor doar baroni sa lucreze pamantul, ni s-au cerut mai multe acte, adeverintele de la primarie ( in com mea) se emit in 15 zile , daca vrei mai repede trebuie sponsorizati angajati (si dac ati sti ce pret au) ,, fiind-ca au foarte mult de lucru,, - in schimb am avut mult sprijin din partea apia ilfov - Si-au dat seama tarziu ca noi platim impozitele si acum dau pe foc - un fermier.

1.
dan L.
|
06. 12, 2015. Friday 05:42

aceast haos a fost creat de apia, nu de fermieri, se incearca o scuza din partea apia ca de ei lucreaza dar fermierii sunt vinovati

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii