Adama
Vinasa Rompak

AGRICULTURA fără PESTICIDE: COSTURI MAI MARI cu 80% la GRÂU şi cu 121% la PORUMB!

Publicat: 07 noiembrie 2017 - 14:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STUDIU AIPROM. Fără cele aproximativ 75 de substanţe active din produsele de protecţie a plantelor (PPP), costurile de producţie/tonă ar creşte cu 80% la grâu şi cu 121% la porumb sau producţiile ar fi mai mici cu 33% la grâu, respectiv cu 50% la porumb. Asta reiese dintr-un studiu realizat sub coordonarea Asociaţiei Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM).

pesticide_bStudiul „Evaluarea impactului socio-economic al interzicerii utilizării unor substanţe active asupra agriculturii României" („Cumulative Impact Assesement of plant protection products on Romanian Agriculture”) este parte integrantă a cercetării europene pe acest subiect şi a fost realizat cu ajutorul experţilor români şi sub coordonarea AIPROM, pe şapte culturi cheie pentru agricultura românească: porumb, grâu, rapiţă, struguri, mere, cartofi şi tomate. Datele furnizate au fost analizate şi corelate cu ajutorul companiei de consultanţă Steward Redqueen (Steward Redqueen: Studiul “Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe”, 2016 - 2017).

Prin acest studiu, industria de protecţie a plantelor din România doreşte să aducă în atenţia consumatorilor şi autorităţilor posibilele efecte ale interzicerii sau restricţionării utilizării a aproximativ 75 de substanţe active folosite în produse de protecţie a plantelor (PPP) aflate astăzi pe piaţă.

Potrivit rezultatelor preliminare, fără cele aproximativ 75 de substanţe active din produsele de protecţie a plantelor (PPP), costurile de producţie/tonă ar creşte cu: 80% la grâu, 131% la struguri, 45% la tomate, 153% la mere, 47% la rapiţă, 36% la cartofi şi 121% la porumb.

Studiul mai arată că, la fiecare tonă/hectar producţia ar scădea cu 33% la grâu, 50% la porumb, 50% la rapiţă, 20% la cartofi, 40% la struguri, 55% la tomate şi 17% la mere.

Instabilitatea locurilor de muncă ale celor angajaţi în producerea de grâu, porumb, rapiţă şi struguri constituie un alt impact major, în cazul în care cele aproximativ 75 de substanţe active ar fi interzise.

Conferinţă despre rolul şi impactul pesticidelor în agricultură, la ASAS

Rezultatele preliminare ale studiului au fost prezentate pe 6 noiembrie 2017, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS), Bucureşti, unde reprezentanţi ai Guvernului României, europarlamentari, diplomaţi, experţi români şi europeni în agricultură au dezbătut rolul şi impactul pesticidelor în agricultură. În cadrul celor patru sesiuni de dezbateri, specialiştii în domeniu au discutat despre viitorul agriculturii în România, rolul şi impactul industriei de protecţie a plantelor în viitorul agriculturii şi tendinţele privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor în România.

Evenimentul „O perspectivă echilibrată asupra rolului şi impactului pesticidelor în agricultură” , de la ASAS, face parte din campania #CuSauFără#pesticide, desfăşurată de AIPROM în 2017.

Produsele de protecţie a plantelor reprezintă o contribuţie nepreţuită pentru competitivitatea şi sustenabilitatea fermierilor români. Agricultura românească are nevoie de fermieri competitivi şi de practici agricole durabile pentru a-şi exprima întregul potenţial şi a putea răspunde nevoilor agriculturii de astăzi, a afirmat preşedintele AIPROM, Pascal Cassecuelle.

CELZIN-AIPROM_bÎn cadrul conferinţei de la ASAS, AIPROM a lansat şi un film de promovare a campaniei #CuSauFără#pesticide, care prezintă viziunea unui fermier român legată de utilizarea produselor de protecţia plantelor în cadrul unui sistem integrat de management al bolilor şi dăunătorilor. Celzin Aedin, ambasador al campaniei #CuSauFără#pesticide, prezintă atât experienţa proprie ca fermier, cât şi modul în care îl ajută pesticidele să ofere protecţie recoltelor şi producţii sporite. Filmul face parte dintr-o campanie de comunicare mai amplă, coordonată de Asociaţia Europeană de Protecţia Culturilor (ECPA), în care fermieri din Europa vorbesc despre rolul protecţiei plantelor în viaţa lor de zi cu zi. 

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) a fost înfiinţată în 2002 şi reprezintă companiile care cercetează, inovează, dezvoltă, formulează şi reambalează produse pentru protecţia plantelor în România. AIPROM este membră a Asociaţiei Europene de Protecţia Culturilor (ECPA).

Vizualizat: 2507 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

CU sau FĂRĂ PESTICIDE în România?

CU sau FĂRĂ PESTICIDE în România?

Acesta este numele campaniei de informare pe care AIPROM (Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România) a lansat-o în parteneriat cu Asociaţia Europeană de Protecţia Culturilor (ECPA). 

PESTICIDELE din FARFURIE!

PESTICIDELE din FARFURIE!

NU ȘTIM CE MÂNCĂM! Aproape jumătate dintre alimentele pe care le consumăm conţin reziduuri de pesticide, iar limitele legale sunt depăşite cu 1,6 procente, potrivit unui raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară.

Pesticide INTELIGENTE care să nu afecteze SĂNĂTATEA, BANI MULȚI și PROTECȚIE pentru FERMIERI!

Pesticide INTELIGENTE care să nu afecteze SĂNĂTATEA, BANI MULȚI și PROTECȚIE pentru FERMIERI!

BUGET CONSISTENT ȘI PESTICIDE INTELIGENTE. Un buget substanțial pentru agricultură, simplificarea Politicii Agricole Comune în așa fel încât să nu mai întârzie subvențiile, pesticide inteligente care să nu afecteze sănătatea și instrumente care să-i protejeze pe fermieri de faliment, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Despre toate s-a discutat la Paris, la întâlnirea miniștrilor agriculturii din 20 de țări UE, ținută la începutul acestei luni.

Germania: În 2015, s-au vândut mai puţine pesticide

Germania: În 2015, s-au vândut mai puţine pesticide

Vânzările la pesticide au scăzut uşor în 2015 comparativ cu ultimii cinci ani. Cifra de afaceri netă la 31 decembrie 2015 a fost în Germania de 1,592 miliarde de euro. 

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii