Acapararea terenurilor agricole! Un subiect extrem de delicat, discutat și la Bruxelles! Sunt țări membre în Uniunea Europeană care vor să știe identitatea celor care acaparează terenurile agricole, a celor care se ocupă de tranzacții funciare și ce prețuri se cer pentru vânzarea la bucată a pământului.
În ședința Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, ținută marți seara, pe 24 mai 2016, i s-a cerut comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, o bază de date solidă, cu suficiente informații despre acapararea terenurilor agricole.
Avem prea puține date și ar trebui o colectare de date fiabile, date pe care să le puneți la dispoziție. Tranzacții cu terenuri, identitatea vânzătorilor, identitatea cumpărătorilor, despre câte hectare este vorba, care sunt prețurile la vânzare și la arendă. Aceste date sunt urgent necesare! Doar așa putem să creăm transparență în acest subiect al acaparării terenurilor care este foarte important pentru agricultori, au cerut europarlamentarii.
Răspunsul comisarului european Phil Hogan demonstrează că fiecare țară ar trebui să aibă grijă de propriul patrimoniu. De exemplu, România ar trebui să-și țină singură sub control aceste tranzacții funciare și să împiedice ca parte mare din terenuri să fie acaparată de un singur om sau o singură companie. În România, se pune problema înstrăinării acestor terenuri, cetățenii străini vin și cumpără cu banii jos suprafețe generoase.
Comisia colectează statistici privind prețul terenurilor pe hectar și face comparații între țări și regiuni, dar nu colectează informații privind vânzările individuale, cum ar fi: dimensiunea suprafeței, identitatea părților și nici nu avem de gând să facem asta în viitor. Este o problemă a statelor membre! Evident, statele membre și regiunile au statistici despre cumpărători și vânzători.
Eurostat (biroul de statistică al Comisiei Europene n.r.) a publicat date despre prețurile terenurilor agricole până-n 2009. Dacă ei vor să testeze o metodologie bună pentru colectarea acestor statistici, atunci foarte bine. Cred că Eurostat are în plan publicarea unor date la sfârșitul acestui an, unde vor intra ultimii 5 ani din câte știu. Dar sunt informații generale în ceea ce privește tendințele nu în ceea ce privește identitatea persoanelor, a spus Phil Hogan.
Care este riscul acaparării terenurilor agricole? Îl subliniază un studiu comandat de Comisia Europeană, Amploarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole în UE, 2015.
Acapararea de terenuri agricole, combinată cu costurile de capital ridicate ale agriculturii UE duc la ieșirea de pe piață a micilor fermieri și la blocarea accesului tinerilor și viitorilor fermieri. Acapararea de terenuri duce la înlocuirea modelului european al agriculturii familiale cu mari întreprinderi agricole europene de tip corporatist, cu efecte negative asupra suveranității alimentare europene și a tradițiilor alimentare locale, precum și, posibil, pe termen lung, asupra securității alimentare europene.
Tranzacțiile cu terenuri pe scară largă, prin pierderea controlului asupra acestora, privatizarea resurselor naturale și/sau pierderea acestora au contribuit, în mod activ, la deteriorarea continuă a vitalității socioeconomice a sectorului rural, spune acest studiu.
Există un proiect de lege inițiat de deputatul Daniel Gheorghe care încearcă limitarea vânzării terenurilor agricole către străini. Proiectul impune câteva regulim de exemplu, dezvoltarea unei afaceri agricole, angajați români, etc. Deocamdată, legea este în așteptare. Ministerul Agriculturii promite, la rândul său, să vină cu un proiect de lege din care să transpară și poziția fermierilor români vizavi de acest subiect.