Un fermier care cultivă legume în sere se califică pentru substanțialul sprijin cuplat dacă respectă o condiție esențială. Care este aceasta?
Serele în care legumele răsar în vată minerală sunt excluse de la plata acestui ajutor. Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de sere în care legumele nu sunt cultivate pe pământ și nu se acordă nici un ajutor pentru aceste suprafețe.
Fermierii pot fi descalificați de la plata subvenției și dacă nu fac dovada că au comercializat cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate, pe baza facturii fiscale sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice.
Cantitățile minime anuale:
- 85 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
- 65 tone la castraveţi pentru consum în stare proaspătă;
- 50 tone la castraveţi destinaţi industrializării pentru care trebuie să aibă un contract încheiat cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008;
- 29 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
- 46 tone la varză pentru consum în stare proaspătă.
Nerealizarea sau necomercializarea cantităților de legume înseamnă excluderea de la plata sprijinului cuplat. Neprezentarea termenele stabilite a documentelor de eligibilitate în cadrul schemelor de sprijn cuplat în sectorul vegetal, atrage de la sine neeligibilitatea la plată a suprafețelor solicitate.
Reguli noi pentru 2016!
Din 2016, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa certificată oficial. În anul 2016 procentul din sămânţa certificată autohtonă utilizată este de minimum 5% din norma de semănat pe hectar pentru fiecare specie în parte. Se consideră sămânţă autohtonă sămânţa certificată în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul calităţii seminţelor, produsă pe teritoriul României din soiuri înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, în anul de cerere respectiv. Fermierii vor face dovada cu documentele oficiale de certificare a lotului de sămânță sau cu buletinele de analiză.
Contractul încheiat cu o fabrică procesatoare şi factura fiscală, se depun la Agenția de Plăți și Interveție pentru Agricultură (APIA) până la data de 1 februarie a anului următor anului de cerere curent.
(surse: Proiectul Ordinului de sancțiuni administrative, campania 2015, Ordinul 619/2015)